X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Alimentele care provoacă dependenţă

16 iul. 2023,, 00:30   Sănătate
2796 0

Dacă faptul că alcoolul și drogurile dau dependență este binecunoscut, trebuie să știi că există și unele produse alimentare care creează dependență, precum ciocolata, brînza și chipsurile.

Nu doar drogurile pot crea dependență, ci și alimente pe care poate le-ai consumat mereu fără să te gîndești la potențialul lor nociv. Acestea au anumiți compuși care stimulează producția de hormoni ai plăcerii în creier la fel ca substanțele interzise.

Există trei componente esențiale ale dependenței: pofta intensă, lipsa de control cînd vine vorba de obiectul dorinței și folosirea regulată în ciuda consecințelor negative. Studiile arată că oamenii ating toate aceste praguri cînd vine vorba de anumite mîncăruri. E puțin probabil ca o persoană să saliveze intens gîndindu-se la o țelină, însă acest lucru se întîmplă frecvent cînd e vorba de o înghețată sau de un pateu cald cu brînză, transmite doc.ro.

Dacă aveai impresia că brînza, ciocolata și chipsuirle sînt simple alimente care îți bucură papilele gustative, e timpul să le vezi adevărata față: dau dependență la fel ca un medicament. Consumul acestor alimente stimulează producția de dopamină, un hormon legat de plăcere și de recompensă. Din acest motiv este foarte greu să rezistăm în fața acestor produse delicioase, dar bogate în sare, zahăr și grăsimi.

Ciocolata
În topul alimentelor care provoacă dependență este ciocolata, al cărei efect a fost observat de mai multă vreme în urma studiilor. Ciocolata, care conține atît zahăr, cît și grăsimi, stimulează zonele creierului responsabile cu plăcerea. Acest aliment este cel mai frecvent poftit de către femei, care îl descriu ca pe un remediu pentru anxietate și depresie. Cînd mîncăm alimente bogate în zahăr și grăsimi, se eliberează serotonina, care ne face să ne simțim fericiți. Așa se explică parțial poftele care apar la femeile afectate de sindromul premenstrual.


Deși există similitudini între consumul de ciocolată și cel de droguri, oamenii de știință consideră, totuși, că această dependență de ciocolată nu este una reală. Deși ciocolata conține substanțe care pot altera starea unei persoane, aceste substanțe se găsesc în concentrații mari și în alte alimente nu la fel de apetisante, precum broccoli-ul.

Acest lucru sugerează că dorința de consuma ciocolată e mai degrabă un fenomen cultural decît unul fizic. Imposibilitatea de a controla poftele poate fi un rezultat al unor caracteristici personale înnăscute sau al mediului în care trăim. În trecut, oamenii se aflau mereu în căutarea mîncării, în timp ce în prezent, mîncarea (pe care o găsim din abundență la tot pasul) pare să ne caute pe noi.

Brînza
Un alt aliment aflat în topul celor care provoacă dependență este brînza. Multe persoane sînt stimulate la vederea unei tăvi cu brînzeturi sau a unor roți de cașcaval. Nu e de mirare, avînd în vedere că brînzeturile conțin grăsime, colesterol și o substanță numită casomorfină, care poate activa aceiași receptori ai creierului ca opiaceele. Rezultatul este eliberarea de dopamină și o poftă greu de ținut în frîu.

Chipsurile
Deschiderea unei pungi uriașe cu chipsuri sau vederea într-un bol a acestor felii extrem de subțiri de cartofi prăjiți pot provoca o poftă instantanee iubitorilor de gustări sărate. Deși în chipsuri nu există compuși specifici, ele sînt clasificate ca alimente care dau dependență deoarece, după consum, cresc rapid nivelul de energie. Însă această energie se termină repede și persoana simte nevoia să mănînce din ce în ce mai multe chipsuri.

2
1
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?