X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Sănătatea cardiovasculară stimulează și sănătatea oculară

2 iul. 2023,, 04:03   Sănătate
3607 0

Păstrarea sănătății cardiovasculare la parametri înalți este asociată cu un risc mai mic de afecțiuni oculare, concluzionează un studiu¹ recent.

La nivel global, aproximativ 2,2 miliarde de oameni suferă de boli oculare care duc la tulburări de vedere sau chiar la orbire. Aproximativ jumătate dintre aceste cazuri ar fi putut fi prevenite, sînt de părere oamenii de știință. Principalele cauze ale afectării vederii sau ale orbirii sînt degenerescența maculară legată de vîrstă, retinopatia diabetică, cataracta și glaucomul.

Studii anterioare au observat asocieri între bolile oculare și factorii individuali legați de stilul de viață, cum ar fi fumatul, obezitatea sau hipertensiunea, explică savanții implicați în studiul de față. Se știe că aceste valori ale sănătății cardiovasculare ideale nu funcționează singure și pot interacționa cumulativ pentru a duce la dezvoltarea bolilor. Cu toate acestea, înainte de această lucrare, niciun alt studiu nu a evaluat în mod cuprinzător asocierea tuturor valorilor care conectează sănătatea cardiovasculară ideală cu cea oculară, scrie doc.ro.

Evitarea factorilor de risc pentru bolile de inimă scade și riscul de boli oculare

Majoritatea bolilor oculare prezintă puține simptome în stadiile incipiente, și deci multe persoane pot să nu solicite asistență medicală în ciuda tratamentelor disponibile. Un sondaj online, realizat recent, la nivel național, alcătuit din toate grupurile etnice și rasiale din SUA, efectuat de Institutul Wilmer Eye de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, a arătat că 88% dintre cei 2.044 de respondenți au considerat că o vedere bună este vitală pentru sănătatea generală, iar 47% dintre ei au evaluat pierderea vederii ca fiind cea mai gravă boală care ar putea să-i afecteze vreodată.


În mod alarmant, afirmă cercetătorii, 25% dintre respondenți nu aveau cunoștințe despre bolile oculare și despre factorii lor de risc.

Această cercetare arată că respectarea unui stil de viață sănătos și a unor obiceiuri comportamentale bune pot contribui la o sănătate cardiovasculară îmbunătățită, conform evaluării realizate de American Heart Association, cunoscută sub numele Life's Simple Seven (LS7). LS7 se bazează pe starea a șapte factori de risc ai bolilor cardiovasculare: evitarea fumatului, practicarea unei activități fizică regulate, menținerea unei alimentații sănătoase și a unei greutăți normale, controlul colesterolului, al tensiunii arteriale și al nivelului de glucoză din sînge.

Respectarea acestor reguli s-a dovedit a fi asociată cu un risc mai mic de degenerescență maculară legată de vîrstă, retinopatie diabetică, cataractă și glaucom. Persoanele cu o sănătate cardiovasculară optimă au avut un risc cu 97% mai mic de retinopatie diabetică comparativ cu persoanele cu o sănătate cardiovasculară inadecvată.

Autorii studiului au evaluat date de la 6.118 adulți cu vîrsta de 40 de ani și peste care au participat la ancheta națională de examinare a sănătății și a nutriției din perioada 2005-2008. Vîrsta medie a participanților era de 57 de ani, iar 53% dintre ei erau femei. O creștere cu o unitate a scorurilor LS7 a fost asociată cu un risc redus de degenerescență maculară legată de vîrstă, retinopatie diabetică și glaucom.

Oamenii de știință consideră că, în general, abordările de prevenție primară și de detectare precoce a bolilor oculare sînt importante, avînd în vedere că peste jumătate dintre toate decesele cauzate de bolile oculare și bolile cardiovasculare sînt cunoscute ca fiind prevenibile.

Deoarece există o suprapunere semnificativă a factorilor de risc pentru bolile oculare și bolile cardiovasculare, anchetatorii au recomandat ca screening-ul pentru bolile oculare să fie încorporat în screening-urile clinice și populaționale existente pentru bolile cardiovasculare.

Autorii studiului speră că aceste rezultate vor încuraja aderarea la stiluri de viață sănătoase pentru a preveni aceste boli legate de vîrstă, conducînd totodată la colaborări sporite între cardiologi, optometriști și oftalmologi pentru a preveni mai bine bolile cardiovasculare și oculare.

Cum se poate păstra sănătatea cardiovasculară

Bolile de inimă sînt prima cauză de deces la nivel mondial și se pot preveni în mare parte prin schimbarea stilului de viață și gestionarea factorilor de risc. Ce poți face?

Pune-te în mișcare
Inima este un mușchi și, ca și în cazul oricărui mușchi, exercițiul fizic îl întărește. Primul pas este să-ți stabilești ritmul cardiac potrivit, apoi să găsești o activitate care îți place și pe care o poți practica pe termen lung (sau mai multe tipuri de activități).

Renunță la fumat
A renunța la fumat nu este lucru ușor, dar unul dintre cele mai importante motive pentru a face acest lucru este că fumatul este asociat cu o muțime de boli, inclusiv de inimă și de plămîni.

Pierde în greutate
Pierderea în greutate înseamnă mai mult decît dietă și exerciții fizice, este, practic, o călătorie personală care implică stabilirea unor parametri care funcționează pentru tine. Pentru fiecare persoană, scăderea în greutate și menținerea sînt procese diferite și de durată.

Consumă alimente sănătoase pentru inimă - dar nu în exces!
Somonul și avocadoul sînt încărcate cu grăsimi sănătoase, bune pentru inimă, de aceea poți încerca să le introduci în alimentație măcar o dată pe săptămînă. Poți, de asemenea, să iei și un supliment alimentar pe bază de ulei de pește. În plus, nu uita de pătrățica de ciocolată neagră și de paharul cu vin de la cină, deoarece și ele contribuie la sănătatea inimii (dacă nu obișnuiești să bei deloc alcool, acesta nu este un îndemn să te apuci!).

Ai grijă, însă, să nu faci excese nici cu ciocolata, nici cu vinul, și nici cu restul alimentelor. Deși acest sfat se aplică în primul rînd în timpul sărbătorilor, cînd numărul de decese cauzate de infarcturi crește datorită cantității abundente de alimente și băuturi, este valabil pe tot parcursul anului. Prea multă mîncare la o masă face ca sîngele să se deplaseze de la inimă la sistemul digestiv și ca ritmul cardiac să fie mai rapid și neregulat, ceea ce poate duce la infarct sau la insuficiență cardiacă.

Nu te stresa
E adevărat, stresul este o constantă în viețile noastre, ale tuturor și, oricît ne-am strădui, nu avem cum să-l evităm complet. Însă în organism apar mai mult de 1.400 de răspunsuri biochimice la stres, inclusiv o creștere a tensiunii arteriale și o frecvență cardiacă mai rapidă. Dacă nu înveți să îți gestionezi stresul ocazional, în cele din urmă vei ajunge să suferi de stres cronic, care este o problemă și mai dificil de rezolvat.

4
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?