Descoperirea, prezentată la reuniunea de toamnă a Societății Americane de Chimie (ACS), ar putea fi utilă, deoarece este dificil să se găsească surse de polimeri biodegradabili care să nu aibă alte utilizări concurente, dar și pentru proprietățile ei, conform oamenilor de știință prezenți la eveniment. „Timp de 20 de ani, grupul meu a dezvoltat metode de transformare a produselor naturale – cum ar fi glucoza obținută din trestia de zahăr sau din copaci – în polimeri degradabili, digerabili, care nu persistă în mediul înconjurător”, a declarat cercetătorul principal, Karen Wooley, de la Texas A&M University, noteză gds.ro
Cum funcționeazăLarvele acestui tip de muște conțin proteine și alți compuși nutritivi, așa că sînt crescute pentru hrana animalelor, iar ele descompun deșeurile, așa că sînt crescute și pentru asta. Cu toate acestea, muștele adulte sînt mai puțin utile și sînt aruncate după scurta lor viață. Echipa lui Wooley a încercat să folosească carcasele muștelor moarte pentru a obține materiale utile dintr-un produs rezidual. Cercetătorii au descoperit că chitina, un polimer pe bază de zahăr, este o componentă majoră a muștelor și că întărește carapacea, sau exoscheletul, insectelor și crustaceelor. Carapacele de creveți și crabi sînt deja folosite pentru extragerea chitinei. Cercetătorii au declarat că pulberea de chitină provenită de la muște pare mai pură decît cea provenită de la crustacee, iar obținerea chitinei din muște ar putea evita preocupările legate de unele alergii la fructele de mare, mai notează The Guardian.
Beneficii
Adăuga comentariu