A absolvit Universitatea de stat de Medicienă și Farmaceutică (USMF) “Nicolae Testemițanu”, Universitatea Angers, Franța, Facultatea de Medicină; Studii postuniversitare la Centrul de Chirurgie Cardiovasculară la Academia de Științe Medicale din Rusia; pregătire clinică și stagiere în Germania, Croația, Italia, Elveția și Spania.
Într-un interviu oferit pentru ”Uși deschise”, acesta a mărturisit că este pasionat de toate formele inimii, atît la propriu și la figurat.
”Eu sînt pasionat de toate formele inimii atît inima la propriu ca și mușchi, ca și organ principal al sistemului circulator care pompează sîngele pentru a menține organismul în viață dar și ca sens figurat. Eu cred că orice om, în fiecare zi cel puțin o dată pronunță acest cuvînt - inimă și mai mult cred că-l pronunță la figurat. ”Te iubesc din toată inima! Of inima mea! Ai o inimă împietrită, nu te uiți la mine, nu mă vezi pe mine”, sau alte expresii precum: ”În inima orașului a avut loc o festivitate sau în inima pădurii.”Inima pe cît e de importantă în organism, pe atîta e de importantă și în viața noastră de zi cu zi. Inima este recunoscută ca și lăcaș al sufletului, inima poate cuprinde forme nenumărate de dragoste și emoții infinite”, a mărturisit chirurgul.
Citiți mai jos și răspunsurile la alte întrebări din cadrul interviului oferit de renumitul chirurg cardiovascular.
***
Emoțiile pozitive se răsfrînt cumva asupra inimii?
Dragostea se răspîndește dincolo de obișnuință, pătrunde în toate colțurile sufletului, dar inima are așa un spectru să le regleze pe toate de la o afecțiune mai delicată pînă la niște pasiuni arzătoare, toate astea în inimă încap. Emoțiile care sînt în inimă, care ne bucură, fac un amalgam de bucurii, de tristețe, de dor, de entuziasm, de liniște. Inima, pînă la urmă, este un model al universului care simte și exprimă tot ceea ce oferă viață și nu se epuizează definitiv niciodată de la naștere pînă la adîncă bătrînețe.Ce înseamnă o inimă antrenată?
Inima poate fi antrenată și cu sport dar și cu educație emoțională. Mă refer aici la situațiile cînd trebuie să ne protejăm emoțiile, cînd trebuie să le coordonăm și să le ținem sub control.
Inima este singurul mușchi la om care muncește toată viața. Este singurul lor organ care mereu este în mișcare și atîta timp cît se mișcă inima este și viața. La fiecare om cît este pumnul aceasta este și dimensiunea inimii lui. Aici vorbim de dimensiunea inimii sănătoase, fiindcă atunci cînd se îmbolnăvește ea se mărește. De obicei inima cîntărește 100 - 120 g, dar cînd se îmbolnăvește poate să ajungă și o jumătate de kilogram chiar și la 1 kg.
De ce ați ales să profesați în domeniul chirurgiei?
Eu am făcut cinci și cinci ani de chirurgie generală sau medicină generală așa se făcea pe atunci, după care anul șase se numea subordinatură. De la bun început mi-am dorit să devin chirurg, fiindcă chirurgia este un domeniu care este foarte dinamic. Este un lucru care nu te ține în loc, este un domeniu care te ține mereu în mișcare care pe cît este de creativ, pe atît și de interesant. Plus, Chirurgia este domeniul unde cred că veți rezultatele foarte rapid.Am ales chirurgia după care cînd am mers la repartizare a apărut un loc la chirurgia cardiacă. Pînă atunci nu prea mă gîndeam la chirurgie cardiacă, eram mai mult atașat de chirurgie generală pentru că deja o cunoșteam mai bine. După anul trei de facultate începusem să lucrez ca și asistent medical în spitalul Sfîntul Arhanghel Mihail, anterior el se numea Spitalul Municipal nr 2 în secție de chirurgie urgentă. Iată de ce atunci cînd am terminat facultatea aveam cunoștință foarte bune despre lucrul practic și mă gîndeam că o să rămîn acolo. Atunci cînd m-am dus la repartizare și rectorul USMF de atunci, Leonid Cobileanschi mi-a zis că este un loc pentru chirurgia și m-a încurajat să să merg în acest domeniu, eu am zis să încerc. Îmi amintesc prima dată cînd am intrat în sala de operație, era anul 1989, atunci am văzut prima dată cum bate inima și am simțit niște emoții care mă depășeau, am zis că mi-am găsit locul unde o să depun tot efortul ca să devin medic bun și să mă fac chirurg cardiac și vascular.
Eu am lucrat foarte mulți ani peste hotarele țării în așa state precum Germania, Italia, Franța, Spania, Elveția și m-am întors în Moldova pentru ca să le aduc cetățenilor din Republica Moldova și tehnologiile avansate, dar și posibilității medicinei moderne.
După ce am revenit într-un spital privat din Republica Moldova am reușit să creez o echipă și să trateze peste 3500 de pacienți.
Cum țineți pas cu toate schimbările din domeniul chirurgiei și cum depășiți oboseala care se acumulează?
Plec mereu peste hotare în clinicile ca să fac cunoștință cu tehnologii noi care au apărut. Particip la operații unde sînt folosite aceste tehnologii ca să le văd cu ochiul meu. Particip la diferite congrese și conferințe unde facem schimb de experiență între colegi din diferite țări, iar asta îmi permite să mă mențin în formă și să îmi perfecționez continuu cunoștințele. Cunoștințele actuale fac să mă simt mai sigur pe mine în sala de operație, plus echipa care mă susține este foarte importantă. Atunci cînd ai o echipă bună cu care poti să împarți responsabilitățile micșorezi din presiunea și stresul care inevitabil este prezent în meseria noastră. Totodată oboseala o pot scoate și cu momentele de relaxare și de odihnă, deși nu întotdeauna îmi reușește asta, dar mă strădui să petrec timpul cu prietenii pentru că am prieteni în domeniul artei: Igor Caras, Anatol Durbală, Petru Hadîrcă, Alexandru Grecu. Cu ei merg la spectacole, port discuții frumoase pentru că sînt niște oameni extraordinari. este un discuții cu dînșii sînt niște oameni extraordinari cu care îmi încarc bateriile. Am foarte mulți cunoscuți din domeniul cultelor, de la mănăstiri, din biserici față de care îmi permit să le deschid și sufletul. Ei sînt cei care mă ghidează și îmi dau sfaturi, sînt niște oameni extraordinari la noi în țară, sînt empatici, deștepți cu care pot să împărtășesc problemele mele și care pot să mă susțină și să mă revitalizez.Îmi place foarte mult să călătoresc. În opinia mea un chirurg cardiac trebuie să înțeleagă și frumosul, trebuie să înțeleagă și arta, fiindcă atunci cînd faci operații pe cord trebuie să știi unde trebuie să ajungi și chirurgia nu este numai o manualitate, dar este și o estetică. Atunci cînd faci o operație trebuie să fii atent să nu rupi țesuturile, să nu curgă extrem de mult sînge, asta te învață arta. Îmi place foarte mult să citesc, să ascult muzică, iată de ce în sala de operații mereu răsună o muzică liniștită care permite să calmeze echipa și să ne facă să acționăm în unison.
Profesați de foarte mulți ani, s-au schimbat pacienții cu trecerea anilor?
Da, s-au schimbat foarte mult, tot mai des văd pacienți cu boli mult mai grave. Eu credeam că odată cu trecerea timpului cînd avansează tehnologiile iar pacienții sînt mai bine informați vom avea mai puțini bolnavi, dar din păcate nu este așa. Fiind în secolul tehnologiilor informaționale cu atîta presă, cu podcasturi, oricum zilnic văd pacienți cu maladii foarte grave care se adresează tîrziu la medic.
Din ce cauză apar, de cele mai multe ori, bolile cardiovasculare?
Bolile cardiovasculare continui să fie cele mai frecvente în întreaga lume. Avem mai multe motive și de fapt este o combinație între stilul modern de viață și genetica. Bolile cardiovasculare de cele mai multe ori apar din cauza alimentației incorecte, dietei nesănătoase cu produse bogate cu grăsimi saturate, sare, zahăr. O influență negativă o are și fumatul, stresul cronic sau stresul continuu face ca sistemul cardiovascular să slăbească și menține o inflamație cronică în organism. Pe de altă parte oamenii care sînt supuși stresului continuu sînt atrași și de alte vicii precum fumatul și alcoolul.Ce simptome ar trebui să îl determine pe un om să vină cît mai repede la un medic cardiolog?
Primul simptom, cel mai des întîlnit este o oboseală constantă, brusc cu omul înțelege că nu mai are aceiași putere și nu mai poate să facă eforturile fizice care le făcea înainte. Această oboseală progresează și poate să apară chiar și după niște eforturi mici. Acest lucru arată că inima nu mai reușește să pompeze bine sîngele ar trebui să mergeți la un consult medical. Un alt simptom este respirația dificilă, sau cum îi mai spune noi dispnee. Atunci cînd omul nu poate să respire cu tot coșul pieptului și are dificultăți în respirație cînd merge denotă faptul că ar trebui să meargă la medic. Un alt simptom este palpitația inimii, atunci cînd ea se zbate mai frecvent decît de obicei, asta ar însemna 90-100 de bătăi pe minut, sau pot să apară dereglări a ritmului cardiac. Încă un simptom este acumularea de lichid. Edemele la nivelul gleznelor, picioarelor se umflă dar dacă progresează ele pot să fie chiar și la nivelul abdomenului atunci cînd starea e cu mult mai avansată. Inima slabă nu reușește să pompeze sîngele și din acest motiv lichidul se reține mai mult în organism.
Cum facem diferența între durerea de inimă și o nevralgie?
Durere toracică, mulți oameni o descriu ca greutate în coșul pieptului, poate să fie de diferite geneză. Inima poate să reflecte și o durere în general în torace, dar această senzație de arsură, senzația de apăsare apare mai des la un efort fizic, în timp ce în cazul durerilor nevralgice aceste simtome apar mai des în repaus cînd stai culcat în pat, cînd ai făcut o mișcare mai bruscă și dacă începi să analizezi de obicei durerile cardiace sînt localizate mai mult în mijlocul pieptului, după stern, aceste dureri pot să se răspîndească în mandibulă, de obicei se răspîndesc în mîna stîngă, pe cînd durerile de natură nevralgică, sau din cauza deformării de coloană vertebrale mai mult sînt localizate anume în partea stîngă și omul poate să spună: uite punctul ăsta mă doare. Pe cînd atunci cînd este o durere de inimă omul arată cu palma larg deschisă și spune „uite aici mă strînge, aici mă înnădușă.
Vi se întîmplă ca la o petrecere oamenii să vă întrebe lucruri legate de domeniul în care profesați?
Asta mi se întîmplă foarte des, ba mai mult, nu numai la cumetrii sau la nunți mi se cere consultație. Oamenii care mă recunosc chiar și într-un local nu pierd ocazia să mă întrebe dacă nu am un nefrolog, un neurolog sau un pulmonolog cunoscu. Chiar și în stradă cînd mă întîlnesc unii oameni cer o consultație.
Este Republica Moldova recunoscută în plan internațional în domeniul chirurgiei?
Am avut mare ocazie să fac o prezentare la unul cel mai mare congres se internaționale de medicină cardiovasculare unii au fost prezenți somități din domeniu din întreaga lume și am fost rugat să facă o prezentare care suna în felul următor: Cum Moldova, fiind o țară mică, a reușit să ajungă excelența în chirurgie cardiacă. Deci, sîntem recunoscuți în planul internațional, iar acesta este meritul întregii noastre echipe de chirurgie cardiacă în țară, care este numeroasă și cu care colaborez. Cu toții abordăm practic toate tehnologiile moderne. Chirurgia cardiacă este un lucru de echipă pentru că în sala de operație, singur, tu nu poți să faci nimic. E bine să știți că în sala de operații, mereu, sînt în jur de 10 specialiști, printre care chirurgi, anesteziști, perfuziologii, persoane responsabile de inimă și plămîni artificiali, asistentele de operație, asistentele de anestezie și infirmierele.
Se bucură acest domeniu de popularitate în rîndul tinerilor?
Aceast domeniu este unul mai spectaculos pentru că atunci cînd un om suferă de o boală de inimă și cînd i-ai făcut o operație și el se recuperează mult mai repede datorită muncii tale, acest lucru îți provoacă un nivel înalt de satisfacție. Iată de ce pot să spun că acesta este un motiv în plus pentru care tinerii aleg să devină chirurgi.
Medicii sînt atei sau credincioși?
Biserica este și o parte a sferii sociale, dar credința este ceva special și eu cred că este ceva dinvin acolo de sus. Atunci cînd sînt în sala de operație, vreau să cred că este cineva acolo sus și în sistuații dificile în timpul operației nu rămîn singur. În sala de operație unde eu operez îmi iau iconița cu mine și mă strădui să o țin acolo cu mine.
Sunt foarte mulți sfinți care au fost cunoscuți ca și doctori, avem foarte mulți sfinte doctori fără de argint, Sfîntul Pantelimon, Sfinții doctori fără de argint Cosma și Damian, Sfîntul Luca al Crimeei care este un sfînt mai nou în 1991 a fost ridicat la rangul de sfînt dar care în viață a fost chirurg, profesor și a făcut mii și mii de operații, a fost prigonit pentru credință în perioada sovietică a fost de trei ori trimis prin Siberia, dar nu s-a lăsat de credință.
În sala de operație nu poți să fii ateu, nu trebuie să fii ateu. Fără credința în Dumnezeu nu poți face minuni. Dumnezeu face lucrul lui prin noi oamenii prin, prin mîinile noastre.
Chirurgia cardiacă poate repara inima?
Da, atunci cînd intervențiile sînt făcute la timp noi reparăm inima. Sînt operații care într-adevăr salvează viața, cum ar fi rupturile de inimă, sau ruptura de inimă în cadrul unui infarct miocard, sau ruptura de aortă, de secție de aortă. Toate aceste operații sînt salvatoare de vieți. Dacă nu sînt realizate prompt, astăzi, noaptea, atunci omul nu supraviețuiește și sînt operații planice care permit omului să-și refacă sănătatea și să ducă o viață activă.
Noi acum plătim plătim tribut stilului modern de viață pe care îl avem. Noi avem așa multe supermarketuri și cînd între în magazin vrei să-ți cumperi tot ceea ce are calități gustative, dar tot ceea ce are calități gustative nu e totul bun pentru organism. Cei care au fost pînă la noi, care mai aveau alimentație mai mult bazată pe mure, pe nuci, tot aceia ce oferea natura avea un corp mai sănătos, erau mai vînjoși.
Inima este la fel cum e caracterul omului?
Așa a fost destinul meu ca să văd zeci de mii de inimi și v-am zis că pe de o parte văd inima ca și o structură anatomică, ca și un mușchi muncitor care pompează sîngele în fiecare clipă, ține omul în viață, dar pe de altă inima este și lăcașul sentimentelor, ori un om pe parcursul vieții adună în inima sa și se vede omul care a adunat blîndețe, care a adunat, bunătate și care mai puțin a fost predispus la aceste sentimente pozitive. Toate aceste lucruri sînt vizibile pe inimă. Problema este că se îmbolnăvesc și inimile bune, dar și cele nu prea bune.
Eu vreau să le doresc oamenilor să și păstreze inimile sănătoase, să adopte un stil de viață sănătos dar atunci cînd au probleme cu inima să se adreseze cît mai repede la specialiști fiind că avem toate capacitățile să le punem diagnosticul corect, avem tehnologiile moderne și să le alegem acea metodă de chirurgie care li se potrivește cel mai bine.
Faceți-vă viața frumoasă, emoțiile pozitive, mai puțin stres, vă fac inima mai blîndă, inima mai bună și atunci o să vedeți că și viața se schimbă în bine.
Adăuga comentariu