Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Declarație: "Odată cu alegerea lui Sandu, în Moldova vor avea loc schimbări serioase în politica externă"

16 noi. 2020,, 10:05   Politică
3269 7

Alegerea Maiei Sandu în calitate de Președinte al Moldovei, va duce la schimbări serioase, în primul rînd, în direcția politicii externei. Foarte mult va depinde de echilibrul conducerii țării între orientarea spre Europa și cooperarea cu Rusia.

Această opinie a fost exprimată de șeful Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Internaționale, Constantin Kosaciov, transmite tass.ru.

"Este evident că în această situație în țară vor avea loc schimbări serioase și, cel mai probabil, în politica externă. Sandu s-a bazat pe voturile tinerilor cu orientare europeană din orașele mari, dar mai important - pentru ea a jucat diaspora de peste hotare", a scris Kosaciov pe Facebook.

El a menționat că, potrivit datelor CEC, Sandu a fost susținută de peste 92% dintre cetățenii moldoveni care au votat peste hotare. Totodată, aproape unul din șase moldoveni au votat din altă țară - aproape 250 de mii de voturi din 1,5 milioane. "Și aceștia sînt, de asemenea, tinerii care, după propria lor alegere în favoarea emigrării, au dorit același lucru și patriei lor. Însă în aceasta și constă problema, care nu poate fi rezolvată doar prin orientarea pronunțată a conducerii țării spre Europa. Moldova este o țară agrară, iar satul a votat pentru Dodon", a specificat senatorul.

Potrivit lui, mulți cetățeni din țară sînt orientați spre cooperarea cu Rusia, inclusiv din motive pur economice. "Să mergi în "Tula" europeană cu propriul "samovar" - fructe și vin - este cu prospectivă. Iar o alianță strînsă cu UE, cu atît mai mult românizarea țării, va duce Moldova într-un impas de sancțiuni pe direcția rusă. Și moldovenii nu vor putea ieși din ea cu poveștile despre un viitor european fericit ", a menționat Cosaciov.


El a propus să așteptăm primele acțiuni ale noii probabile guvernări. "Dacă va insista asupra victoriei orașului și a diasporei asupra satului, iar a Europei asupra Rusiei - rezistența ar putea fi destul de dură, nu doar în Găgăuzia, unde pentru actualul președinte au votat peste 90% din alegători. Oricum, cel mai probabil, liderii în alegeri înțeleg aceste riscuri: deci, despre necesitatea de a găsi soluții pentru a deschide exportul în Rusia pentru toate companiile, dar nu pentru cîțiva, a vorbit și însăși Sandu pe site-ul partidului său", a subliniat șeful comitetului internațional al SF.

El a adăugat că aceste decizii pot veni doar prin dialog, nu pe cale "ucraineană" printr-o confruntare dură. "Alegere, așa cum se spune, există întotdeauna", a conchis parlamentarul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?