X 
Arşiţa stiri: 197
Jocurile Olimpice stiri: 197
Transnistria stiri: 1459

Valeriu Demidețchi: „Nimeni nu ne va rezolva problemele în locul nostru”

31 iul. 06:30   Politică
4 ore in urma 1225 0

Cetățenii Republicii Moldova sînt arhitecții destinului țării noastre și trebuie să înțeleagă că nu trebuie să transferăm soluționarea problemelor noastre pe seama altcuiva, căci nimeni nu ne va rezolva problemele în locul nostru.

O astfel de opinie a exprimat jurnalistul Valeriu Demidețchi, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

El a spus că, cu mai bine de 30 de ani în urmă, noi am fost martorii acelui eveniment cînd oamenii dansau și plîgeau în piața centrală a țării, atunci cînd li s-a spus că vom deveni stăpîni în propria casă și vom construi un stat liber, democratic, prosper, însă acești oameni nu știau ce îi așteaptă, deoarece nu cunoșteau cum funcționează economia noastră și ce probleme urma să soluționăm.

„Drept urmare, în mai bine de 30 de ani de independență a Republicii Moldova, noi nu putem răspunde la o întrebare: vom construi un stat independent, liber, prosper, așa cum le-am promis acestor oameni, sau nu vom face acest lucru, sau vom transfera problemele noastre pe seama Uniunii Europene, a României, a oricărui alcuiva. Dar este o presupunere foarte naivă că cineva ne va rezolva toate problemele în locul nostru”, a declarat Valeriu Demidețchi.

Potrivit lui, aceasta este marea problemă, că nu am răspuns la aceste întrebări cruciale, nu știm ce să facem în continuare și ne va fi greu pînă nu vom răspunde la ele.


Jurnalistul a atras atenția asupra unor declarațiilor contradictorii ale autorităților moldovenești, care, pe de o parte, spun că Moldova a fost invitată în UE ca stat unitar, iar pe de altă parte, spun că mai întîi în UE poate intra malul drept al Moldovei, iar apoi acolo va fi „atrasă” și regiunea transnistreană, în timp ce Chișinăul nu negociază reglementarea transnistreană nici în formatul 5+2, nici în formatul 1+1.

„Adică, noi nu ne ocupăm de problema transnistreană, iar locuitorii din regiune spun că au avut deja un referendum și că au o altă cale. Adică, eu nu înțeleg multe lucruri aici. În același timp, viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, și ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeix, pot spune astăzi un lucru și mîine - altul, și te poți debusola. Într-o zi putem adera la UE fără Transnistria, a doua zi acest lucru nu mai este posibil. Doamna Gherasimov spune într-o zi că putem adera la UE în etape, iar apoi să „atragem” și Transnistria, iar mai apoi spune că am fost invitați în UE ca stat unitar”, a declarat Valeriu Demidețchi.

El consideră că, în general, abordarea autorităților noastre este ca la grădiniță, ei cred că toate problemele vor fi rezolvate, principalul lucru este să strigăm că sîntem cu Europa și să scuipăm în direcția Moscovei, iar aceasta este cheia pentru rezolvarea tuturor problemelor.

„Aceasta nu este cheia pentru rezolvarea tuturor problemelor. Aceasta este o mare minciună, deoarece, așa cum spune cîntecul „Интернационал”: ”Nimeni nu ne va oferi eliberarea: Nici dumnezeu, nici regele, nici eroul. Noi vom obține eliberarea: Cu propriile forțe”. Doar dacă vom prinde la minte, atunci vom putea construi ceva normal aici. Iar dacă credem că vreun nene străin va face acest lucru, atunci nu vom reuși nimic”, a subliniat jurnalistul.

14
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав