Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Turcia a început să discute cumpărarea de avioane Eurofighter Typhoon pe fondul incertitudinii privind achiziţia de F-16

24 noi. 2023,, 06:00   Politică
2371 0

Turcia a început discuţii cu state europene în vederea achiziţiei a 40 de avioane Eurofighter Typhoon, după ce a constatat că solicitarea sa de a cumpăra avioane F-16 din SUA ar putea să nu se concretizeze, a indicat joi o sursă din Ministerul turc al Apărării.

Ministrul turc al apărării, Yasar Guler, a afirmat săptămîna trecută că ţara sa poartă discuţii cu Marea Britanie şi Spania pentru a cumpăra avioane Eurofighter Typhoon, deşi Germania are obiecţii, transmite agerpres

Guler avea această chestiune pe agenda convorbirilor sale de joi de la Ankara cu omologul său britanic Grant Shapps, a menţionat sursa citată, adăugînd că Turcia doreşte să cumpere versiunea cea mai nouă şi cea mai avansată de Eurofighter.

Turcia, ţară membră a NATO, a cerut în octombrie SUA să autorizeze achiziţia a 40 de avioane F-16 de la Lockheed Martin şi 79 de kituri pentru modernizarea avioanelor sale de luptă. Administraţia preşedintelui Joe Biden susţine tranzacţia, în valoare de 20 de miliarde de dolari, dar aceasta întîmpină opoziţie în Congres, pe fondul întîrzierii de către Turcia a extinderii NATO şi al bilanţului său în privinţa drepturilor omului.

Turcia a informat NATO că ratificarea aderării Suediei la NATO nu va fi finalizată pînă la reuniunea de săptămîna viitoare a miniştrilor de externe din Alianţă, ceea ce complică şi mai mult lucrurile.

"Forţele aeriene turce au nevoie de aeronave noi. Prima noastră alegere este F-16. Dar avînd în vedere posibilitatea de a nu primi un răspuns pozitiv în acest proces prelungit, avioanele Eurofighter Typhoon sînt cele mai potrivite alternative la F-16", a spus sursa citată.

"(Oficialii din) Marea Britanie afirmă că ar putea contribui la a convinge Germania să renunţe la obiecţii", a mai adăugat aceasta.

Eurofighter Typhoon sînt construite de un consorţiu la care participă Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania, reprezentate de Airbus, BAE Systems şi Leonardo.

0
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?