Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Vizita prim-ministrului grec în Turcia este semnificativă pentru relațiile dintre aceste două țări

12 mai. 12:15   Externe
2239 0

Vizita prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis în Turcia de luni, 13 mai, este extrem de semnificativă și reprezintă o oportunitate majoră de consolidare a legăturilor dintre cele două țări.

Este declarația șefului Departamentului de Comunicații din cadrul Administrației Președintelui Turciei Fahrettin Altun și a fost făcută la forumul Academiei Media Turco-Greci, desfășurat într-unul dintre hotelurile din Istanbul, relatează haqqin.az

Potrivit lui Altun, Turcia și Grecia ar trebui să rezolve problemele existente într-un format bilateral fără supravegherea și amestecul țărilor terțe.


„Din 2020, am trecut prin diverse crize – pandemie, crize economice, alimentare, logistice, crize de aprovizionare cu energie, dezastre. La acestea se adaugă războiul ruso-ucrainean, precum și atacurile pe care Israelul le continuă cu nesăbuință în Fîșia Gaza, amenințînd nu numai Orientul Mijlociu, ci întreaga lume... Trăim într-o perioadă în care jucătorii regionali trebuie să-și rezolve propriile probleme pe baza reciprocității și a intereselor naționale, fără îndrumări, tutele sau presiuni din partea țărilor terțe. De aceea, inițiativele de cooperare dintre Turcia și Grecia sunt mult mai semnificative și mai valoroase astăzi”, a spus Altun, vorbind la forumul Academiei Media turco-greacă din Istanbul.

Altun a subliniat că „vizita prim-ministrului grec Mitsotakis în țara noastră din 13 mai este foarte importantă pentru consolidarea relațiilor bilaterale și reprezintă o oportunitate serioasă. În acest sens, s-au creat toate condițiile pentru ca Turcia și Grecia să își crească în continuare potențialul și să dezvolte soluții comune la crizele regionale și globale și să dea impuls dezvoltării cooperării în economie, securitate, sferele sociale și umanitare, comerț și turism”.

Altun a reamintit sprijinul din partea Greciei în timpul cutremurelor din februarie 2023 din Turcia și din partea Turciei în timpul incendiilor forestiere din Grecia. Politicianul a amintit, de asemenea, că președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul vizitei sale la Atena la începutul lunii decembrie 2023, a atras atenția și asupra importanței stabilirii unei cooperări între Turcia și Grecia, care „va servi drept exemplu pentru întreaga lume”.

Altun a subliniat că vizita prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis în Turcia este de mare importanță și astfel de inițiative ar trebui sprijinite.

„...Relațiile dintre Turcia și Grecia au un potențial de cooperare extrem de productiv în multe domenii, inclusiv economie, securitate, sănătate, mediu, educație, mass-media, comunicare, bunăstare socială, cultură și artă, comerț și turism”, a spus Altun.

Politicianul a atras atenția asupra declarației lui Erdogan conform căreia Turcia se așteaptă să „crească numărul de prieteni, nu de inamici”.

„Sîntem pregătiți să sprijinim orice inițiativă care ne va întări și ne va întări prietenia cu Grecia”, a concluzionat el.

1
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?