X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Todua: „Moldova ar trebui să mențină relații normale, pragmatice atît cu Occidentul, cît și cu Estul”

30 aug. 2022,, 09:45   Politică
2421 0

Moldova, în cazul unei ieșiri din CSI, va pierde instantaneu o parte din economie.

Această opinie a fost exprimată de istoricul, politologul jurnalistul, ex-deputatul în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014) Zurab Todua, vorbind în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Levitskaya-Pahomova” de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a amintit că Moldova exportă produse agricole în Rusia și alte țări CSI, care sînt în mod tradițional mai solicitate pe piața Comunității, și nu pe piața UE.

"În Uniunea Europeană există anumite cote pentru fructele din Moldova pentru aprovizionarea fără taxe vamale. Dar, din păcate, încă nu se schimbă prea mult. Din cauza războiului din Ucraina, au început să se schimbe în sus, dar totuși este greu să te strecori pe această piață european. Este posibil și necesar, dar dificil. Există alte cerințe, alți parametri. Mult mai mult. Dar, cu toate acestea, unele companii trec prin toate etapele necesare și reușesc să pătrundă pe piața europeană. Dar din nou, volumele de aprovizionare sînt extrem de mici. Dacă înainte, înainte de război din Ucraina, Moldova exporta 200-300 de mii de tone de mere în Rusia, acum aceste volume au scăzut, desigur. Dar Europa nu este pregătită să accepte un asemenea număr de mere moldovenești, pentru că cei de acolo le au pe ale lor, merele poloneze etc.”, a spus Zurab Todua.

Potrivit acestuia, Moldova produce în principal ceea ce are Europa din belșug.


"De fapt, fiecare țară din UE, într-o măsură sau alta, produce aceleași produse agricole ca și Moldova: mere, pomușoare, struguri și orice altceva. Dar acest lucru este produs și de alte țări din Uniunea Europeană. Este destul de dificil să te strecori în asta. În Rusia, în Ucraina, în țările asiatice din CSI, majoritatea a ceea ce produce Moldova nu este produs la nivel local, deci în acest sens ar exista o perspectivă. Dar acum putem vorbi doar în acest sens, pentru că avem nevoie să aștepți decît se va termina totul și ce formă va lua CSI în viitor, pentru că acum este greu să spui ceva concret”, a menționat Zurab Todua.

În opinia sa, un lucru este cert, că autoritățile moldovenești nu ar trebui să ia decizii pripite de retragere din CSI.

„Pentru că ar fi nerezonabil, pentru că Moldova este o țară neutră, și sper să nu fie implicată în anumite conflicte, și nici populația și nici elita politică nu au nevoie de asta. Și mai mult, sînt sigur că dacă vom face un sondaj, acum, atunci majoritatea populației se va pronunța în favoarea menținerii statutului neutru al țării și în favoarea menținerii unor relații normale, pragmatice atît cu Occidentul, cît și cu Estul. Iar liderii politici ar trebui să țină cont de această opinie și să nu supună locuitorilor țării la teste inutile”, a subliniat ex-deputatul.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?