X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Tănase și Vlah, o nouă dispută la ședința Guvernului

7 feb. 2018,, 16:20   Politică
6217 16

Proiectul noii legi cu privire la Curtea Constituțională a fost aprobat la ședința de astăzi a Guvernului, nu însă fără polemici între membrii Cabinetului, notează Noi.md.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a propus interzicerea accederii în funcția de judecător la CCM a persoanelor care dețin și cetățenia altor state. Ea a insistat ca acest aspect să fie prevăzut în articolul ce se referă la criteriile de eligibilitate și modul de selectare a candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale.

Propunerea a fost însă respinsă de către ministrul Justiției, Alexandru Tănase, care a replicat că sînt cel puțin trei impedimente în calea introducerii acestei norme. El a invocat și hotărîrile anterioare ale Curții Constituționale, care, în opinia sa, invalidează orice tentativă de a impune anumite bariere în ocuparea funcțiilor publice pe motive de multiplă cetățenie.

„Constituția Republicii Moldova permite multipla cetățenie. Articolul 4 din Constituție asigură superioritatea acordurilor internaționale. În cazul de față Moldova este parte la Convenția europeană cu privire la cetățenie, există și jurisprudența CEDO, care a declarat ca fiind contrare toate restricțiile pentru ocuparea funcțiilor publice impuse pe criterii de cetățenie”, a argumentat Tănase.

În replică, premierul Pavel Filip a precizat că asemenea discuții își au locul pe platformă parlamentară, și nu la Guvern.


Una dintre noutățile Legii cu privire la Curtea Constituțională ține de faptul că vor obține calitatea de subiecți de sesizare Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității, precum și Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul urmează a fi examinat de Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?