X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Sandu: În R.Moldova se pregătește un plan de răsturnare a puterii

13 feb. 2023,, 11:18   Politică
6393 3

Sub pretextul protestelor antiguvernamentale, în R.Moldova se pregătesc acțiuni cu caracter subversiv, menite să răstoarne puterea actuală de la Chișinău. Declarația a fost făcută astăzi de președintele Maia Sandu, care a precizat că instituțiile statului au recepționat o serie de documente confirmative privind planificarea unor acțiuni cu caracter violent pe teritoriul țării noastre, coordonate de Rusia.

"Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente - atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.

Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-zisei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive", a declarat Maia Sandu în cadrul unu briefing de presă.

Potrivit șefei statului, în aceste acțiuni subversive urmează a fi atrași cetățeni străini, al căror rol ar fi să declanșeze violențe în țară. Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului adoptă în prezent toate măsurile necesare pentru a preveni tentativele de destabilizare.

"Materialele recepționate conțin instucțiuni despre regulile de intrare în Moldova a cetățenilor Rusiei, Belarusului, Serbiei și Muntenegrului. Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația de sub control".


Totodată, Maia Sandu a anunțat că autorii acestui plan de atac mizează pe mai multe forțe interne „în special pe grupuri criminale cum ar fi formațiunea Șor, unii veterani – foști angajați ai instituțiilor de forță, pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”.

„Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime pe una ilegitimă care să fie la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul împotriva Ucrainei”, mai afirmă Sandu.

În context, șefa statului a cerut Parlamentului să adopte cît mai curînd proiectele de lege care oferă mai multe instrumente de intervenție SIS-ului și altor instituții competente, pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării.

„Să rămînem vigilenți, să fim atenți și să credem informațiilor oficiale. Cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional”, a fost îndemnul Maiei Sandu.

8
5
1
1
52

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?