X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vacanțele de lux ale funcţionarilor publici ar putea ajunge sub lupa ANI

19 aug. 2021,, 20:15   Politică
3489 1

Vacanțele de lux ale funcţionarilor publici, demnitarilor şi altor persoane cu funcţie de răspundere ar putea deveni subiecte de anchetă pentru Autoritatea Naţională de Integritate.

Propunerea, care ar putea fi inclusă în proiectul de lege privind reforma ANI, a fost pusă în discuţie la dezbaterile publice pe marginea acestui subiect desfăşurate la Parlament, transmite Noi.md cu referire la Știri.md .

Deputatul PAS, Olesea Stamate, unul dintre autorii proiectului de lege, propune ca inspectorii ANI, în cazul unor suspiciuni rezonabile, să verifice provenienţa banilor pentru vacanţele de lux ale demnitarilor.

"Un exemplu simplu, persoana declară un venit oficial, să zicem, 10 mii de lei sau 15 mii de lei lunar. Dar îşi permite să-şi cumpere un pachet turistic care costă 7.000 de euro sau 10 mii de euro.

Eu cred că acest aspect este important. Ori el ar constitui un punct de pornire în cazul în care au fost destul de şmecheri sau abili să-şi ascundă bine-mersi averea", a declarat deputatul PAS, Olesea Stamate.


Ideea nu e pe placul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Integritate, Rodica Antoci.

"Aici ar trebui inspecţia de stat fiscală să intereseze. Nu autoritatea sau inspectorul de integritate să facă 200 de demersuri la toate agenţiile de turism să-l caute pe subiectul declarării cînd şi-a procurat, de la care companie, cîţi bani din bugetul său s-au cheltuit pentru a merge în acea călătorie", a spus Antoci.

Proiectul de Lege privind reforma ANI, care include un nou mecanism de verificare a averilor şi intereselor, a fost votat săptămîna trecută în prima lectură.

Deputatul PAS, Olesea Stamate, a dat de înțeles că la sfîrşitul lunii septembrie, documentul ar putea fi aprobat în a doua lectură, însă pînă atunci vor mai fi organizate dezbateri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?