Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

R. Moldova va primi astăzi chestionarul din partea Uniunii Europene

11 apr. 2022,, 08:45   Politică
2671 0

Luni, 11 aprilie, R. Moldova va primi și ea chestionarul din partea Uniunii Europene, primul pas birocratic într-un lung proces care ar urma sa-i aducă statutul oficial de stat candidat la aderare.

Ministrul de externe Nicu Popescu, care se va întîlni în Luxemburg cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a precizat că procesul de completare a chestionarului „va necesita un efort instituțional enorm”, dar s-a declarat convins că R. Moldova se apropie acum, „pas cu pas de aderare la Uniunea Europeană”.

Ucraina, R. Moldova și Georgia au depus, toate trei, cererile oficiale de aderare la Uniunea Europeană, scrie Noi.md cu referire la europalibera.org.

Kievul a fost primul care a înaintat cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană, pe 28 februarie, la numai patru zile de la începerea răsboiului. Au urmat R. Moldova și Georgia la începutul lunii martie.

Vinerea trecută, pe 8 aprilie, Ucraina a primit deja chestionarul din partea Uniunii Europene care, odată completat, o va aduce un pas mai aproape de statutul de țară candidată la aderare.


Vorbind la Kiev, alături de președintele Vladimir Zelenski, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a promis că acest proces (completarea chestionarului și analizarea lui la Bruxelles) o să dureze „săptămîni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război.

„Nu va fi, ca de obicei, o chestiune de ani să ne formăm o opinie, dar cred că o chestiune de cîteva săptămîni”, a spus von der Leyen, citată de Reuters.

Tot săptămîna trecută, anticipînd faptul că Ucraina va primi chestionarul UE, la Strasbourg, Comisia parlamentară de Asociere Moldova – Uniunea Europeană a adoptat o declarație în care cere instituțiilor europene să sprijine acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE, Republicii Moldova.

„Tot ceea ce Uniunea Europeană oferă Ucrainei, trebuie să ofere și Republicii Moldova în perioada de față” a cerut europarlamentarul român Siegfried Mureșan, co-președintele comisiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?