Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dodon s-a întîlnit cu Netanyahu

19 dec. 2018,, 10:20   Politică
2409 0

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat starea actuală a relațiilor interstatale, precum și relațiile amicale stabilite între cele două popoare, notează Noi.md.

"Am menționat faptul că pe parcursul a 26 de ani de relații diplomatice Moldova a semnat cu Israel 25 de acorduri bilaterale în diferite domenii, iar 10 documente sînt în proces de negociere. Am mulțumit Guvernului israelian pentru asistența financiară și socio-umanitară acordată Republicii Moldova în mai multe domenii. Totodată, am pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale între ţările noastre și valorificarea oportunităţilor de aprofundare a cooperării bilaterale. În acest context am constatat insuficiența schimbului comercial, care nu reflectă potențialul parteneriatului nostru. Astfel, în anul 2017 volumul exporturilor din Moldova în Israel a constituit doar 3,8 milioane de dolari, de două ori mai puțin decît în 2016. Importurile din Israel au scăzut de la 11 milioane în 2016 la 9 milioane de dolari în 2017", a declarat Dodon.

Demnitarul a vorbit și despre necesitatea eliminării barierelor ce impiedică creșterea schimbului comercial cu Israelul.

"Am subliniat interesul Republicii Moldova în atragerea investițiilor directe din Israel și organizarea forumurilor economice moldo-israeliene cu implicarea reprezentanţilor cercului de afaceri din cele două ţări. Am exprimat convingerea că bunele raporturi de prietenie și colaborare dintre Republica Moldova și Statul Israel la nivel de conducere și popoare vor cunoaște şi în continuare o ascensiune în diverse domenii de interes comun. Am adus la cunoștința domnului Netanyahu poziția Președintelui RM privind promovarea unei politici externe echilibrate în baza principiului constituțional de neutralitate permanentă. Am reiterat faptul că partenerii externi ai Moldovei salută această abordare, în acest context solicitînd și sprijinul din partea Guvernului Israelului", a adăugat șeful statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?