Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Opinie: Partenerii occidentali ne laudă - ar trebui să ne îngrijorăm…

22 feb. 2023,, 13:05   Politică
3570 1

În ultima perioadă, Moldova este lăudată activ de partenerii occidentali, ceea ce îngrijorează mulți cetățeni care cred că acest lucru poate fi urmat de atragerea țării noastre în vreun bucluc.

În special, o astfel de opinie au exprimat Internauții, comentînd declarația președintelui SUA Joe Biden că susține președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și oamenii din țara noastră care doresc să trăiască în libertate și să meargă în Uniunea Europeană.

Utilizatorii de Internet atrag atenția asupra faptului că partenerii occidentali de 30 de ani laudă Moldova pentru "reforme", dar viața în țară doar s-a înrăutățit.

"Ne laudă din nou. Înseamnă că vor să ne tragă în vreun bucluc...", cred ei.

În acest sens, expertul independent, fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova, Alexandr Muravschi, a menționat că neutralitatea Moldovei se află sub presiunea partenerilor occidentali, care într-o anumită măsură sînt la maxim interesați de crearea unui front politic și psihologic anti-rus unificat și pot condiționa finanțarea țării noastre prin realizarea unei anumite politici, agendă în direcția corectă.


El a atras atenția asupra modului în care se schimbă poziția conducerii Republicii Moldova în ceea ce privește neutralitatea.

"De la începutul războiului din Ucraina, neutralitatea a fost interpretată ca cea mai importantă, de nezdruncinat garanție a protecției, iar acum s-a pus întrebarea că neutralitatea nu ne protejează, de aceea este necesar să devenim parte a Alianței. Înseamnă că există influența partenerilor occidentali", a declarat fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova.

El a subliniat că, pe de o parte, există declarații ale conducerii țării că nu există riscuri de invazie a Moldovei de către Rusia, nu există riscuri de atac. Despre acest lucru a declarat conducerea moldovenească și română. Pe de altă parte, se aruncă mereu informații că cine ne va proteja dacă vom fi atacați.

"Dacă nu există riscuri, atunci există timp pentru o discuție mai largă privind acest proiect. Dar, într-o anumită măsură, partenerii occidentali sînt maxim interesați de crearea unui front anti-rus unificat, dacă nu militar, atunci politic și psihologic. Vedem că acest subiect se află chiar în Raportul Comisiei Europene privind analiza îndeplinirii obligațiilor de către Republica Moldova pentru primele șase luni de la obținerea statutului de candidat la aderarea la UE. În el se subliniază că Moldova nu se alătură atît de activ și pe deplin sancțiunilor și acțiunilor anti-ruse. De aceea eu cred că există o anumită presiune în această direcție", a spus Alexandr Muravski.

"Trebui să înțelegem foarte bine că ni se spune întotdeauna că există șantaj din partea Rusiei etc. Într-o anumită măsură, putem fi de acord cu acest lucru. Într-o anumită măsură, există o condiționalitate a unor acțiuni. Dar acest lucru nu este mai puțin prezent și din partea UE. Cînd ne spun că ne oferă credite și granturi, acest lucru presupune faptul că banii sînt acordați gratuit... Din punct de vedere financiar, pot fi gratuit, dacă nu trebuie să întorci acești bani. Dar în spatele unor astfel de acțiuni există întotdeauna ceva. Uneori aceste condiții sînt anunțate, alteori nu, dar grantul nu este oferit pur și simplu, dar pentru faptul că vei urmări o politică într-o direcție concretă, vei urmări o anumită agendă și există multe întrebări și capcane", crede fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova.

PS. Din partea redacției adăugăm că, așa cum s-a menționat în repetate rînduri, în orice caz, avînd în vedere actuala Lege privind Banca Națională (BNM), BNM returnează toți banii primiți de la partenerii occidentali înapoi în Occident, la dobînzi foarte mici, în așa-numitele rezerve valutare ale BNM, care astăzi sînt de 3 ori mai mari decît standardele anunțate anterior de reprezentanții FMI.

28
0
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?