X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Ministerul rus de Externe recomandă rușilor să ia în considerare riscurile, în cazul planificării unei călătorii în Moldova

20 mai. 2023,, 11:15   Politică
3264 0

În legătură cu întețirea cazurilor de tratament discriminatoriu față de ruși din partea autorităților moldovenești, Ministerul rus de Externe recomandă acestora ca la planificarea unei călătorii în Moldova să ia în considerare aceste riscuri.

Acest lucru este menționat în comunicatul Ministerului rus de Externe distribuit vineri.

"În ultima perioadă, sînt tot mai frecvente cazurile de atitudine discriminatorie a autorităților moldovenești față de cetățenii ruși care intră în Republica Moldova. La sosirea pe Aeroportul Chișinău, deținătorii de pașapoarte rusești sînt adesea supuși unei proceduri umilitoare de control suplimentar. În acest sens, Ministerul rus de Externe recomandă insistent cetățenilor ruși să ia în considerare riscurile menționate la planificarea călătoriilor în Republica Moldova", se menționează în mesajul ministerului.

Ministerul rus de Externe a remarcat cu regret că posibilitățile de a acorda sprijin consular de către Ambasada Rusiei la Chișinău în astfel de situații sînt "extrem de limitate", deoarece de cele mai multe ori autoritățile moldovenești nu permit accesul angajaților ambasadei la cetățenii ruși.

Potrivit Ministerului, "după controale epuizante la aeroportul din Chișinău,cetățenilor ruși li se refuză intrarea sub pretexte inventate".


Ministerul a subliniat că "la sosirea pe aeroportul din Chișinău, deținătorii de pașapoarte rusești sînt adesea supuși procedurii umilitoare de verificare suplimentară". "În timpul controalelor istovitoare, care pot dura pînă la 10 ore, acestora și copiilor lor nu li se asigură condiții de viață de bază, inclusiv apă, hrană și comunicare cu lumea exterioară. După aceasta, cetățenilor li se refuză deseori intrarea în țară sub pretexte inventate. În fiecare zi, autoritățile moldovenești refuză în acest mod intrarea a 10-50 de cetățeni ruși", a declarat Ministerul rus de Externe.

"În baza datelor de care dispunem, în timpul unor astfel de controale, colaboratorii poliției de frontieră moldovenești, precum și reprezentanții Agenției UE pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă și ai Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova, care se află la fața locului, deseori înregistrează pe telefoanele lor mobile un astfel de comportament inadecvat față de cetățenii ruși și postează înregistrările video pe internet", a conchis Ministerul rus de Externe.

1
0
0
1
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?