Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Maria Zaharova: "Încercările Occidentului de a transforma Moldova într-un cap de pod antirusesc sînt sortite eșecului"

15 ian. 11:40   Politică
6024 0

Orice încercare a Occidentului de a transforma Moldova într-un cap de pod antirusesc, după exemplul Ucrainei și al statelor baltice, este sortită eșecului.

Despre acest lucru a declarat purtătoarea de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing.

Potrivit ei, partea rusă regretă că "autoritățile moldovenești urmează cu încăpățînare un curs antirusesc deschis neprietenos, care ia forme din ce în ce mai sălbatice".

"În plus, toate acestea se fac nu numai împotriva istoriei relațiilor bilaterale și a legăturilor dintre țările și popoarele noastre, nu numai împotriva intereselor regiunii, ci, în primul rînd, împotriva intereselor însăși Republicii Moldova și ale poporului acestei țări", a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe.

Maria Zaharova a adăugat că Chișinăul oficial "rămîne fidel liniei de suprimare a libertății de exprimare și a oricărei păreri diferite". Ea a subliniat că, în pofida faptului că de la sfîrșitul anului 2023 în Republica Moldova a încetat să mai funcționeze starea de urgență, autoritățile nu se grăbesc să anuleze decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a interzice difuzarea posturilor de televiziune în limba rusă, ale căror licențe au fost retrase în 2022-23, iar guvernul Moldovei explică acest lucru prin "preocuparea pentru sănătatea psihică a telespectatorilor".


"Istoria cunoaște explicații similare. În opinia mea, autorii unor astfel de agitații se confruntă ei înșiși cu astfel de probleme. Se pare că, în înțelegerea distorsionată a conducerii moldovenești, grija, cum se spune, pentru sănătatea mintală a cetățenilor înseamnă flux zilnic de acuzații nefondate la adresa Rusiei, redifuzarea de către canalele pro-guvernamentale a minciunilor din presa occidentală și ucraineană pretins independentă privind operațiunea militară specială și propaganda valorilor neoliberale străine cetățenilor", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

"Se pare că această preocupare pentru sănătatea mintală a telespectatorilor se află și la baza politicii autorităților moldovenești care vizează ruperea legăturilor de afaceri, umanitare și umane ale moldovenilor cu Rusia", a adăugat Maria Zaharova.

Potrivit acesteia, acest lucru se manifestă, în primul rînd, prin discriminarea sistemică a cetățenilor ruși care intră în Moldova, care sînt supuși la propriu unor intimidări, percheziții umilitoare, urmate adesea de refuzul nejustificat de a traversa frontiera.

"În fiecare zi vorbim despre zeci de astfel de cazuri. Nu de puține ori familiile sînt separate, cînd mama și copiii pot reveni în Moldova, în timp ce tații sau soții lor au interdicție de a intra în țară. Se pare că autoritățile moldovenești pleacă de la faptul că intrarea liberă în Moldova a cetățenilor ruși, chiar și a celor care locuiesc acolo, permanent, reprezintă o amenințare la adresa sănătății mintale a moldovenilor", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Ea a subliniat că cetățenii Republicii Moldova înțeleg scopul real al politicii antirusești a Chișinăului oficial. Politologii și experții din țară spun deschis că scopul acestei politici este de a transforma Moldova într-o parte a periferiei agresive antirusești a Uniunii Europene și a NATO.

"Moldova nu va primi niciodată nici unul dintre bonusurile pe care le primesc statele membre ale UE în domeniul economic și umanitar, ci va deveni o trambulină care va fi folosită pentru a distruge Rusia, pentru a-i "provoca o înfrîngere strategică", așa cum formulează NATO, dar în realitate se va întîmpla tot ce s-a întîmplat înainte cu alte țări care au urmat această cale a minciunii și autoamăgirii. Va avea loc distrugerea Moldovei, din nefericire, dacă liderii moldoveni nu-și vor reveni în fire și nu-și vor aminti că sînt responsabili față de poporul lor și pentru poporul lor", a declarat Maria Zaharova.

După cum a remarcat ea, nu este întîmplător faptul că acțiunile autorităților moldovenești de suprimare a opiniilor diferite sînt însoțite de pomparea activă în țară a armelor NATO.

"Nu, nu cu bani pentru dezvoltarea agriculturii, nu cu fonduri pentru dezvoltarea științei și a industriei, nu cu capacități de prevenire a atacurilor teroriste, de combatere a infecțiilor, de combatere a pandemiilor. Nu. Este pompată cu arme. În 2023, în Moldova au fost livrate 19 transportoare de blindate Piranha din Germania. din Franța au fost aduse echipamente, arme, muniții, dotări, precum și radare pentru controlul spațiului aerian. A fost anunțată lansarea consultărilor cu privire la trecerea din 2025 la un program individual al parteneriatului Republicii Moldova cu NATO. Planurile Chișinăului pentru acest an includ achiziționarea de rachete pentru interceptarea țintelor aeriene. Iar restul sarcinilor au fost îndeplinite? A fost întrebat poporul Moldovei? Au oferit ei o alternativă de dezvoltare pașnică a comerțului cu Rusia, de dezvoltare a sferei umanitare, educaționale, științifice, sau o confruntare fără sfîrșit, spre care îi împinge Occidentul colectiv pe toți cei care uită de interesele propriului popor?", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Zaharova a subliniat că, în paralel, continuă construcția unei noi baze militare în satul Băcioi de lîngă Chișinău. În același timp, majoritatea moldovenilor nu sînt de acord cu politica autorităților, lucru confirmat de un recent sondaj de opinie. Potrivit acestuia, doar aproximativ un sfert dintre respondenți susțin ideea apropierii de NATO, în timp ce 58% consideră că cursul distructiv urmat de conducerea țării este fundamental greșit.

Maria Zaharova a declarat că nu înțelege de ce actualele autorități moldovenești, care au venit cu cuvinte despre democrație, care presupune puterea majorității, respectînd în același timp opinia minorității, nu țin cont de opinia majorității și nu respectă nici opinia majorității, nici pe cea a minorității.
"Aici există o politică de impunere oamenilor a unui punct de vedere străin, undeva se rupe conștiința națională a cetățenilor moldoveni, undeva se impune o agendă străină prin pîrghii economice și de altă natură, iar undeva acest lucru se face pur și simplu cu forța, prin intimidare, represiune etc. Rusia nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru poporul moldovean prietenos, care vede, înțelege și simte acest lucru. Aceasta este garanția că orice încercări ale Occidentului de a transforma Moldova într-un cap de pod antirusesc, după exemplul Ucrainei și al statelor baltice, sînt sortite eșecului", a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe.

79
2
0
0
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?