X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Inițiativa BCS prin care se propune „consolidarea mecanismelor de asigurare a neutralității permanente a țării” nu este inutilă

13 mar. 2022,, 12:42   Politică
3349 0

Inițiativa legislativă înaintată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) prin care se propune „consolidarea mecanismelor de asigurare a neutralității permanente a țării” nu este inutilă, pentru că există principii constituționale, care pot fi dezvoltate în lege, a menționat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică întitulată „Statutul de neutralitate al Moldovei: cum transformăm aspirația în scut? Reflecții legislative și politice cu flacăra războiului în preajmă”, organizată de Agenția de presă IPN.

„E foarte important să înțelegem dacă e momentul oportun. Pornim de la context. Există un conflict armat în Ucraina, și aici există un șir de lucruri foarte subtile. Deci, Rusia spune că nu e război. Și aici apare problema: dacă nu e război, așa cum spune Rusia, atunci Republica Moldova, în raport cu aceste două state ar putea să nu se conducă de principiul neutralității. E o problemă care trebuie dezbătută. Și atunci cînd proiectul va fi dezbătut în Parlament, vor trebui să se ia în considerare astfel de lucruri”, a opinat Igor Boțan.

Totodată, expertul a spus că statele care recunosc integritatea și suveranitatea Republicii Moldova cunosc că Republica Moldova este un stat neutru, iar acest statut este prevăzut de Constituție. „Este un lucru absolut normal, că principiile constituționale pot fi dezvoltate în legi. Nu cred că această lege le dă partenerilor internaționali mai multă informație despre cum trebuie să procedeze Republica Moldova în caz de conflict. Dar pentru înțelegerea dintre partide, nu e nimic rău dacă partidele politice vor dezbate această problemă în Parlament și vor ajunge la un numitor comun. ”, a subliniat Igor Boțan.

În același timp, expertul permanent al proiectului a spus că se dorește dezvoltarea unor principii constituționale în legi.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?