X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Gavrilița a spus de ce este necesară prelungirea stării de urgență

6 oct. 2022,, 14:17   Politică
2410 0

Prim-ministra țării, Natalia Gavrilița, a venit în plenul Parlamentului pentru a cere deputaților declararea stării de urgență, menționînd că acest lucru ar putea facilita luarea deciziilor importante, în perioada de criză în care ne aflăm.

Gavrilița a pomenit și despre măsurile întreprinse de țara noastră pentru a menține același preț la energia electrică, dar și despre rezervele pe care le face statul nostru, în prag de iarnă.

„Uitați-vă cu cît mai pregătiți suntem astăzi decît în octombrie anul trecut. În primul rînd vedem o reducere importantă a consumului de gaze naturale. Contribuția fiecăruiu om din RM a adus la o reducere de 28-30% a consumului pentru septembrie. Acolo unde s-a putut, am trecut la păcură, am permis demararea tuturor procedurilor ca să facem aceste rezerve. În același timp, noi, în ultimele luni, în fiecare lună am negociat ca să nu permitem creșterea tarifelor la energia electrică. Uneori luam o decizie și trebuia să ne întrunim a doua zi pentru a mai lua o decizie pentru ca să putem să reglementăm corect. Noi am venit prin procedura obișnuită și la Guvern și la Parlament cu o multitudine de acte legislative în diferite domenii care ne ajută să fim pregătiți pentru această situație. Da, facem rezerve. Da, putem accesa piața. Da, avem prețuri foarte mari, dar facem totul ca să diversificăm accesul și ca să menținem o posibilitate a cetățenilor de a plăti facturile”, a declarat Gavrilița.

Fără o situație de urgență, importantele decizii ar putea fi luate în decursul a cîtorva luni, lucru inadmisibil în această perioadă, mai spune premierul.

„Uneori trebuia să negociem pînă în ultima zi a lunii pentru ca să menținem același preț al energiei electrice procurate de la hidrocentrala de la Kuciurgan. Dacă nu am fi negociat direct, prețul ar fi fost mult mai mare. Sînt anumite procese legate de infrastructură, de reglementarea trecerei frontierei pentru a gestiona criza logistică, avem rînduri și rînduri de camioane și asta pentru că volumul de mărfuri transportate prin Ucraina spre Moldova, era practi zero, pentru că se foloseau porturile, acum ele sînt închise. Fără o situație de urgență astfel de decizii ar putea fi luate în decursul a cîtorva luni”, a adăugat Natalia Gavrilița.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?