Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Dialogul UE-Găgăuzia pe pauză: Ambasadorul Mazeiks refuză întîlnirea cu Guțul

26 feb. 15:28   Politică
3560 1

„Este imposibil de purtat un dialog cu başcanul Găgăuziei, care are legături cu un criminal" a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, la postul de televiziune Rlive, răspunzând la întrebarea de ce niciun diplomat nu s-a întâlnit încă cu Evghenia Guţul.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", ea a fost aleasă în primăvara anului 2023, după ce a fost candidat la funcţia de başcan din partea Partidului Şor, recunoscut ulterior ca fiind ilegal de către Curtea Constituţională.

„Vom continua să interacţionăm cu cetăţenii Găgăuziei, cu Adunarea Populară, cu ONG-urile şi mass-media din Găgăuzia. Dar ne este imposibil să avem un dialog cu başcanul până când nu va fi clar că nu are nicio legătură cu infractorul. Am spus acest lucru de mai multe ori. ...Este imposibil să interacţionăm cu o persoană condamnată pentru delapidarea unui miliard din bugetul Republicii Moldova. ...Faptul că, în sfârşit, a fost luată o decizie în cazul Şor este unul dintre cele mai bune exemple că există într-adevăr progrese în lupta împotriva corupţiei", a declarat diplomatul.

Din acelaşi motiv, preşedinta Moldovei Maia Sandu nu a semnat încă decretul de numire a noului başcan, Evghenia Guţul, în calitate de membru al guvernului moldovean, aşa cum prevede statutul de autonomie al Gangauz Yeri (cuvântul yeri înseamnă "pământ" sau "ţară").

10
1
0
1
34

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?