Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

Zurab Todua: "Statutul de neutralitate ajută Moldova să păstreze pacea"

10 iul. 05:05   Politică
2343 1

Statutul de neutralitate ajută Moldova să păstreze pacea, iar demnitarii și deputații de la Chișinău ar trebui să aibă o atitudine mai responsabilă față de păstrarea armoniei interetnice în țara noastră, ceea ce este un aspect extrem de important pentru ea.

O astfel de opinie a exprimat istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Zurab Todua, relatează Noi.md.

El a spus că faptul că pe Nistru a fost menținută atît de mult timp pacea este meritul atît al Tiraspolului, cît și al Chișinăului, care au respectat acest acord și au purtat negocieri timp îndelungat, soluționînd problemele curente, inclusiv cele urgente, în interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Zurab Todua a declarat că este înbucurător faptul că Parlamentul a prelungit recent acțiunea mecanismului de eliberare a plăcuțelor de înmatriculare neutre pentru locuitorii din Transnistria.

"Aceasta este o abordare constructivă și oferă un exemplu despre cum ar trebui de acționat în aceste condiții deloc simple", a spus el.
După cum a remarcat istoricul, politologul, jurnalistul și fostul deputat în parlamentul Moldovei, pe de altă parte, din păcate, există anumite forțe în parlament și în guvern care cred că este necesar de pus presiune pe Găgăuzia, de constrîns autonomia. Există chiar voci care spun că Moldova nu are nevoie de autonomie, că trebuie de scapat de ea, că a fost o greșeală cînd a fost creată autonomia Găgăuziei la începutul anilor nouăzeci.

Potrivit lui Zurab Todua, acest lucru nu poate decît să inspire îngrijorare pentru că, din nou, experiența conflictului transnistrean și problemele care au izbucnit în relațiile dintre Ucraina și Rusia arată cît de fragilă este pacea, cît de ușor este să treci de la pace la acțiuni militare.

"Eu cred că anumiți oficiali și deputați ar putea avea o atitudine mai responsabilă față de îndatoririle lor și să înțeleagă că relațiile interetnice și pacea interetnică în Moldova reprezintă o mare realizare a Moldovei, iar acest lucru trebuie tratat cu sensibilitate, respect și grijă, amintindu-ne că Moldova este un stat neutru, iar acest lucru oferă oportunități pentru consolidarea și păstrarea păcii", a spus el.
Istoricul, politologul, jurnalistul și fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova consideră că, pentru a păstra pacea în țara noastră, autoritățile Moldovei nu ar trebui să încingă situația cu privire la Transnistria și Găgăuzia, iar toate problemele și dificultățile care apar ar trebui soluționate la masa de negocieri, amintindu-ne de lecțiile pe care Moldova le-a învățat la începutul anilor '90.

În plus, în opinia sa, este necesar de revenit la procesul de negocieri în relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului.

Zurab Todua a declarat că unii politicieni de la Chișinău consideră că formatul de negocieri 5+2 a încetat să mai existe odată cu declanșarea acțiunilor militare între Ucraina și Rusia. Cu toate acestea, OSCE, dar și Rusia, și Statele Unite ale Americii, consideră că acest format este încă valabil.

"Prin urmare, este necesar să revenim pur și simplu la procesul de negocieri și să-l continuăm, pentru că doar prin dialog putem păstra pacea și stabilitatea", a spus el.

Istoricul, politologul, jurnalistul și fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova consideră, de asemenea, că trebuie să ne amintim mai des că Republica Moldova este un stat neutru, ceea ce face posibilă menținerea și consolidarea păcii și ținerea țării departe de conflicte, precum și nu permite ca țara să fie atrasă în acțiuni militare.

Zurab Todua a atras atenția asupra faptului că statutul de neutralitate al Republicii Moldova are o caracteristică și un avantaj atît de serios, încît majoritatea cetățenilor moldoveni îl susțin.

"Aceasta este particularitatea despre care ar trebui să ținem minte. Conform diferitelor date, conform diferitelor sondaje sociologice, nu mai puțin de 70-80% din cetățenii Republicii Moldova susțin statutul de neutralitate al statului. Aceasta este ceea ce oferă conducerii țării posibilitatea de a face tot posibilul pentru a păstra pacea. În cele din urmă, ar fi mult mai util să vorbim mai des despre pace și mai puțin despre război", a conchis el.

15
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?