Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Zurab Todua: „Statutul de neutralitate al Moldovei este singura oportunitate de a menține pacea”

8 iun. 21:00   Politică
4922 0

Este greu de scăpat de sentimentul că se încearcă atragerea Moldovei în confruntarea dintre Rusia și Ucraina în toate modurile posibile, și statutul de neutralitate al Moldovei în aceste condiții este singura oportunitate de a menține pacea la noi în țară și nu există alte opțiuni.

Această opinie a fost exprimată de istoricul, politologul, expertul în problemele spațiului post-sovietic Zurab Todua în cadrul emisiunii autoarei „Tema” cu Lyudmila Belchenkova, relatează Noi.md.

El a precizat că, dacă nu s-ar încerca să atragă Moldova în această confruntare, atunci ministrul german al apărării Boris Pistorius și alți oficiali militari din țările NATO care au mai fost și care vor continua să vină în Moldova nu ar avea ce face aici.

„Întrebarea este, de ce ei vin. Moldova este o țară neutră, statutul neutru în aceste condiții este singura oportunitate de a menține pacea în țară și nu există alte opțiuni”, a spus Zurab Todua.

Potrivit acestuia, oricîte arme ar fi aduse în Moldova, tot nu va fi suficient. De exemplu, aceleași 14 vehicule blindate de transport de trupe furnizate de Germania nu sînt absolut deloc pentru operațiunile militare moderne care se desfășoară în Est între Ucraina și Rusia.


„Sînt lucruri mici nesemnificative. E nevoie de mijloace și forțe militare mult mai serioase. Nici Moldova ne le poate avea, nici Occidentul nu le poate oferi. Chiar dacă ne pun la dispoziție sute de tancuri, nu va fi nimeni care să le conducă, pentru că oamenii trebuie pregătiți mai întâi... Toate astea par o prostie, un fel de semne. Pentru că în caz de ostilități, aceste arme nu vor juca niciun rol, armata moldovenească nu va juca niciun rol. Dacă, din nou, nu îi oferim un „front de activitate”, ca să spunem așa, sau, să spunem, nu o punem împotriva Transnistriei. Atunci situația va fi complet diferită”, a menționat politologul.

În opinia sa, desigur, oamenii ar putea pune întrebări de ce vin atît de mulți militari în Moldova și cum acest lucru este în concordanță cu un statut neutru în condițiile militare actuale din țara noastră.

„Dacă ar fi fost o situație pașnică, totul era clar, există o cooperare între blocul NATO și Moldova, chiar și Rusia și NATO au avut un program de parteneriat pentru pace. Dar acolo se auzea cuvîntul ”pace”, care la întîlnirile actuale se aude foarte rar. Dacă se aude, e clar că este doar de dragul cuvintelor. De fapt, sînt și întrebări foarte serioase, pentru că, din păcate, nu am auzit de multă vreme de la înalții noștri oficiali confirmarea faptului că Moldova este încă un stat neutru”, a subliniat Zurab Todua.

Potrivit acestuia, de obicei autoritățile, la întrebarea directă a jurnaliștilor, se referă la faptul că în Constituția noastră scrie că Moldova este un stat neutru, iar autoritățile pornesc de la această teză atunci cînd își pun în aplicare politicile.

„Ei bine, acesta este un răspuns diplomatic, foarte corect, corect din punct de vedere politic, dar mi-ar plăcea să fie auzit, inclusiv la o întîlnire cu reprezentanții altor state, inclusiv ai Statelor Unite ale Americii, ar fi grozav”, spune politologul .

73
1
0
2
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?