X 
Cutremure stiri: 501

Bogdan Țîrdea: "Neutralitatea este garanția păcii în Moldova"

8 iul. 02:00   Politică
3780 0

Neutralitatea Republicii Moldova este garanția păcii în țara noastră, în timp ce renunțarea la ea poate duce la război, fapt confirmat de exemplele Ucrainei și Georgiei, care, la fel, au introdus anterior în Constituția lor ideea integrării euro-atlantice.

O astfel de opinie a exprimat deputatul din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea. relatează Noi.md.

Potrivit lui, astăzi foarte mulți politicieni moldoveni, atît de centru, cât și de centru-stînga, precum și majoritatea cetățenilor - circa 60-70%, pledează pentru neutralitate.

"Ei înțeleg că dacă renunțăm la articolul 11 din Constituție privind neutralitatea politico-militară, dacă, Doamne ferește, introducem în Constituție, la fel ca Ucraina vecină, ideea integrării europene și a integrării euro-atlantice, adică integrarea în NATO, mai devreme sau mai tîrziu vom fi atrași într-un conflict politico-militar, așa cum s-a întîmplat în Ucraina.

Politicianul a reamintit că liderul Ucrainei a declarat în decembrie 2021 că Ucraina dorește să adere la NATO, iar apoi, în februarie 2022, a spus că țara dorește să se retragă din Memorandumul de la Budapesta privind neproliferarea armelor nucleare și respingerea acordurilor de la Minsk.


”Dacă renunță la acordurile de pace de la Minsk, înseamnă că te pregătești de război", a spus Bogdan Țîrdea.

El a atras atenția asupra faptului că în Republica Moldova există politicieni care spun că dacă Tratatul de prietenie și cooperare cu Federația Rusă este depășit, el trebuie anulat, iar despre acest lucru vorbește președintele Parlamentului, care este și președinte al partidului de guvernămînt.

Un alt reprezentant al partidului de guvernămînt, Oazu Nantoi, a declarat că Moldova ar trebui să se retragă din acordul din 1992 privind reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, care este un analog al acordurilor de la Minsk.

"Dacă te retragi din acordurile de pace, declari război, stimate domn. Acesta este al doilea punct. Și al treilea punct este că același Oazu Nantoi a spus zilele trecute la un post de televiziune că trebuie să expulzăm militarii ruși care se află pe teritoriul Transnistriei, deoarece acest lucru ne va ajuta să asigurăm mai ușor integrarea țării. Am pus imediat o întrebare: aveți de gînd să îi expulzați împreună cu tancurile și sistemele Grad? Acest lucru nu poate fi făcut decît prin forță. Ca și integrarea europeană, o veți realiza împreună cu pacificatorii ruși sau fără ei?", s-a întrebat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Potrivit lui, de altfel, tot zilele trecute, reprezentanții partidului de guvernămînt au propus introducerea unui regim de vize cu Federația Rusă. Dar bine că viceprim-ministrul, ministrul de Externe, Mihail Popșoi, a declarat că Moldova nu se grăbește încă să facă acest lucru, dar, cu toate acestea, Moldova a aderat la 80 la sută din sancțiunile Uniunii Europene împotriva Federației Ruse.

"Păi eu cred că aceste declarații probabil că ar trebui să sperie foarte tare pe cineva de la Kremlin, din Rusia, care, după toate aceste sancțiuni, a înregistrat o creștere a PIB-ului de 3,5 la sută, în timp ce în Moldova, fără nicio sancțiune, creșterea economică a fost de 0,7 la sută", a declarat Bogdan Țîrdea.

El a subliniat, de asemenea, că Rusia a devenit a patra sau a cincea economie a lumii, în timp ce Moldova este la coadă. Banca Mondială a spus deja că Rusia este o țară cu un nivel ridicat al venitului, care este de 14.000 de dolari pe cap de locuitor, în timp ce Moldova rămîne o țară săracă de la coadă și se alătură sancțiunilor împotriva Federației Ruse, care, de fapt, sînt sancțiuni împotriva concetățenilor noștri, fermierilor, producătorilor agricoli, întreprinderilor strategice care își exportă produsele în Rusia și au acolo anumite piețe de desfacere.

20
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав