Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Zurab Todua şi-a prezentat noua carte

28 apr. 2018,, 12:33   Politică
6006 2

"Bîla takaia partia" (A existat un astfel de partid...), astfel se intitulează cartea politologului, doctorului în ştiinţe istorice, ex-deputatului Parlamentului din Partidul Comuniștilor Zurab Todua, prezentarea căreia a avut loc pe 27 aprilie, la Chișinău.

Denumirea cărții seamănă întrucîtva cu faimoasa frază leninistă "Există un asemenea partid!", spusă despre bolșevici, iar cartea propriu-zisă povestește despre evenimentele din anii 2010-2016, dar și despre activitățile PCRM ca opoziție parlamentară.

Aceasta este ultima parte a trilogiei cu titlul general "Bătălia pentru Moldova". În prima parte, a fost explorată mișcarea unionistă de la sfîrșitul secolului al XX-lea și începutul secolului XXI-lea, cea de-a doua parte fiind dedicată evenimentelor din 7 aprilie 2009.

"A treia trebuia să se numească "Victorie" - povesteşte autorul. - Dar din moment ce victoria nu s-a întîmplat să o obţinem, cartea a trebuit să fie denumită anume astfel. În cartea respectivă e reflectată anume acea experiență, prin care am trecut și pe care am încercat să o reflect cît mai obiectiv posibil.

La prezentare au participat nu numai foștii colegi al lui Todua din PCRM, ci și reprezentanți ai altor formaţiuni politice (ex-deputatul Parlamentului din partea Partidului Liberal Democrat Chiril Lucinschi, fostul vicepremier Iurie Roşca), precum și istorici, economiști, jurnaliști, politologi. Discuţiile pe marginea cărţii s-au dovedit a fi foarte însufleţite, pline de cointeresare și chiar bătăioase.


La discuții a participat diplomatul, profesorul Victor Borşevici, secretarul CC al PCRM Constantin Starîş, foştii deputaţi ai Parlamentului Iurie Muntean și Alexandru Petcov, doctoraul în ştiinţe istorice și analistul politic Ivan Grec, economista Galina Șelari, jurnalista Elena Pahomova, solistul Operei Naționale Mihail Munteanu. A fost subliniat faptul că această carte este valoroasă, deoarece prezintă fapte istorice exacte și în același timp publicistul descrie viu evenimentele, la care am fost martori cu toții. Totodată, acei care au ţinut cuvîntări au căzut de acord că această carte le oferă hrană valoroasă pentru analiză și posibilitatea de a trage concluzii atît istoricilor și analiștilor politici, cît și politicienilor înșiși.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?