X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Victor Gaiciuc: Antonescu este categoric un criminal de război

26 aug. 2023,, 06:30   Politică
4579 0

"Regele Mihai, care a ales să-l răstoarne pe dictatorul ân, este un exemplu pentru mine", a declarat Victor Gaiciuc, fostul ministru moldovean al Apărării în cadrul unei conferințe dedicate aniversării a 79 de ani de la eliberarea Moldovei de invadatorii naziști.

"România avea o situație instabilă, diferite partide politice, inclusiv partidul comunist, care a jucat un rol important în complotul împotriva lui Antonescu. Figura mareșalului a fost, de asemenea, controversată. Cu ajutorul armatei, el a reprimat rebeliunea Gărzii de Fier, dar și-a instaurat propria dictatură. Dar Antonescu este fără îndoială un criminal de război și toată lumea a acceptat fără echivoc acest lucru", a spus Gaiciuc, potrivit enews.

"România a vrut să se retragă din război nu după operațiunea Iași-Chișinău, ci chiar mai devreme. Ministerul român de Externe a cerut ajutorul italienilor în negocierile cu SUA și Marea Britanie. După bătălia de la Stalingrad, România a căutat modalități de a păstra țara", a mai spus fostul ministru.

"Am început să am o altă părere despre Regele Mihai, care a făcut totul pentru a păstra statul. Ar fi putut să nu conspire cu Partidul Comunist împotriva lui Antonescu, dar a făcut-o, după care România a fost numită regat socialist, iar Mihai a fost numit primul comsomolist", a conchis Victor Gaiciuc.


Vă reamintim că puteți afla mai multe despre istoria Republicii Moldova pe site-ul moldovenii.md.

21
4
2
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?