Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un an de guvernare PAS. Ce note le-au dat experții

12 iul. 2022,, 07:26   Politică
3604 0

Ieri, 11 iulie s-a împlnit un an de cînd Partidul Acţiune şi Solidaritate a cîștigat alegerile parlamentare anticipate. În 11 iulie 2021, prin votul cetățenilor, s-a obţinut majoritate în Parlament, adică mînă liberă pentru politicieni de a-și îndeplini promisiunile electorale.

A fost un an extrem de complicat, spun liderii PAS, care și-au prezentat bilanţul în fața cetățenilor, transmite tvr.md.

„Să fie pentru popor şi nu pentru buzunar. Vrem să fie mai bine. Şi am votat pentru o putere nouă ca să ne ajute Dumnezeu. Suntem siguri că votul nostru de astăzi va reprezenta un pas spre prosperitatea Moldovei”.

Cu aceste gînduri au mers la urne o parte dintre cei peste 1,4 milioane de alegători. Cetățenii au oferit PAS-ului o majoritate absolută.

Igor Grosu, lider PAS: „Noi sîntem gata să numim un nou guvern şi să prezentăm publicului un plan de guvernare pentru următorii 4 ani”.


Iar opoziția și-a asumat rapid eșecul.

Igor Dodon, lider PSRM: „Au toată puterea în stat - şi președinția, şi guvernul, şi parlamentul”.

Însă PAS ajunge la guvernare în timp ce era pandemie cruntă de COVID-19 cu mii de cazuri zilnice. Iar în toamnă, au de înfruntat cea mai teribilă criză a gazului care a culminat cu scumpiri enorme la facturi şi au urmat majorări de preţ a carburanților.

Şi cînd părea că lucrurile revin în albia normalității, izbucnește un război la granița Republicii Moldova, aceasta fiind și cea mai mare provocare a guvernării PAS de aproape 5 luni.

Iar ieri, după un an de guvernare, toată fracțiunea PAS, în frunte cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu şi premierul Natalia Gavriliţa au ieșit la raport în fața cetățenilor.

Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Nu am venit sa ne lăudăm, sîntem aici ca să raportăm. Am promis că vom susține pensionarii, copii, persoanele nevoiașe, agricultorii. Am făcut acest lucru. Am venit cu ajutoare semnificative. Am plătit din bugetul de stat o parte din factura la gaz primită de cetățeni. Am alocat compensații la gaze naturale şi resurse energetice pentru 1 milion de gospodării”.

Natalia Gavrilița ,prim-ministrul Republicii Moldova: „Ca mamă şi ca fiică, nu doar ca șef de Guvern vă asigur că pentru mine cel mai important e o guvernare care ajută oamenii.Primul an de guvernare nu a fost cel care l-am așteptat cu toţii. Vă pot spune că eu cu echipa ne-am învățat lecțiile şi vă cerem ca echipă să aveţi încrederea şi răbdarea de a vedea toate rezultatele reformelor începute deja”.

În schimb, opoziția i-a criticat și le-a cerut demisia celor din PAS. Unii analiștii politici sînt de părere că cei de la guvernare au avut parte de un drum presărat cu obstacole.

Anatol Țăranu, analist politic: „Actual guvernare nu a avut norocul de o conjunctură favorabilă guvernării. Toate aceste crize desigur că s-au regăsit în rezultatele guvernării dar în linii mari putem să spunem că guvernare a rezistat în acest an şi Republica Moldova a rămas pe linia de plutire. Printre neajunsurile incapacitatea guvernării pînă la moment de a crea un front larg în societate de susținere a reformelor”.

Şi cetățenii recunosc că au avut așteptări mai mari.

„Doar 1 an e puțin. Pentru mine așteptarea a fost să nu mai fie ce am avut înainte. Aş dori cel mai mult ca ei să pună un fundament pentru reforme chiar dacă ei nu ar mai fi la conducere. Nu trebuie să ne grăbim să criticăm atît timp cît mai este loc pentru îmbunătățire. Ce notă ați da guvernării? Întotdeauna este loc de mai bine. Probabil un 9 şi mă aștept la un 10 în curînd”.

În urma alegerilor parlamentare anticipate, în Legislativ au ajuns trei forţe politice. Partidul Acțiune și Solidaritate a obţinut 63 de mandate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor are 32 de deputaţi şi Partidul "Șor" 6 parlamentari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?