TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Ultima oră! Curtea Constituțională dă undă verde dizolvării Parlamentului

Curtea Constituțională a constatat astăzi circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a.

Magistrații au emis o astfel de hotărîre la solicitarea președintelui Maiei Sandu, care s-a adresat Curții după ce, cele două tentative de numire a unui Guvern au eșuat.

"1. Se contată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a imposibilitatea formării guvernului, în conformitate cu articolul 85 din Constituție.

2. Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac", se arată în hotărîrea Curții.

Domnica Manole, președintele CCM, a anunțat că opinie separată în această sesizare au exprimat judecătorii Curții Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan.


În urma avizului pozitiv al Curții, șefa statului urmează să emită decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și declanașrea alegerilor parlamentare anticipate.

"Prin dizolvarea Parlamentului și desfășurarea alegerilor, alegătorilor li se oferă posibilitatea de a soluționa pe cale constituțională conflictul dintre autorități", a argumentat Maia Sandu în sesizare.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load