X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ucraina intenționează să construiască "relații pragmatice" cu Moldova

16 sep. 2020,, 13:30   Politică
2814 2

Cei mai apropiați vecini ai Ucrainei - Moldova și România - lipsesc din lista statelor cu care Ucraina va dezvolta un parteneriat strategic.

Acest lucru este evidențiat de o nouă strategie de securitate națională, pe care președintele Vladimir Zelenski a pus-o în aplicare luni, transmite point.md cu referire la infotag.md

La lista "partenerilor strategici" ai Ucrainei au atras atenția autorii articolului "Donbass ca Crimeea: la ce a dat acordul Zelenski în noua strategie de securitate a Ucrainei" ("Донбасс как Крым: на что дал согласие Зеленский в новой стратегии безопасности Украины"), publicat în "Adevărul European".

Pe primul loc, în secțiunea intitulată "Principalele direcții de activitate politică externă" se numără UE și NATO "cu scopul dobîndirii calității de membru cu drepturi depline".

În lista statelor cu care Ucraina va dezvolta o "cooperare multilaterală" și un "parteneriat strategic" sînt numite: SUA, Marea Britanie, Canada, Germania, Franța, Azerbaidjan, Georgia, Lituania, Polonia, Turcia.


Publicația își exprimă nedumerirea că în această listă nu s-a găsit un loc pentru România - stat-membru al NATO, unde există o atitudine anti-rusească destul de puternică și în societate, și în rîndul politicienilor", și Slovacia, care "are pentru independența energetică a Ucrainei valoare mai mare, decît Azerbaidjanul, căci, aproape toată cantitatea de gaze traversează hotarul slovac".

Strategia a atribuit nivelul statelor cu "relații de parteneriat", "altor state baltice (cu excepția Lituaniei) și statelor din nordul Europei". Alte două state vecine, Moldova și Belarus, fac parte din blocul "relații pragmatice". Iar cu statele din Asia, Orientul Mijlociu, Africa și America de Sud (fără a evidenția nici una dintre ele), Ucraina va dezvolta o "cooperare economică reciproc avantajoasă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?