X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tudor Ulianovschi: "Actuala guvernare nu este pregătită pentru negocierile cu Uniunea Europeană"

24 ian. 17:58   Analitică
6986 1

Ce măsuri ar trebui întreprinse ca negocierile cu Uniunea Europeană să se desfășoare, luînd în considerare interesele noastre naționale? Există posibilitatea ca Republica Moldova să devină o țară prosperă? Statul nostru are un potențial uman excelent, atunci de ce autoritățile nu se grăbesc să-l folosească? Sînt unele din întrebările, asupra cărora a reflectat Tudor Ulianovschi, ex-ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (2018-2019), fost ambasador în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein, cu reședința la Geneva (2016– 2017), fost însărcinat cu Afaceri în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Qatar (2013 – 2014) în cadrul emisiunii «Important» moderată de Victor Stepaniuc.

Tudor Ulianovschi și-a început cariera diplomatică cu aproape 20 de ani în urmă. De-a lungul anilor, împreună cu echipa sa a avut ambiția de a pune umărul la dezvoltarea Republicii Moldova și la poziționarea acestui stat mic ca o parte importantă a proceselor globale. Și asta pentru că, spune el, își iubește țara, chiar dacă în prezent, fiind stabilit în Canada, îl despart de locurile natale mii de kilometri. Dar distanța mare nu constituie pentru el o problemă, dimpotrivă, este gata oricînd să împărtășească din experiența sa în materie de diplomație, mai ales, cea economică.

"Am parcurs fiecare etapă a treptelor de creștere profesională"

"Tuturor celor, care mă întreabă, de unde sînt, le spun: "Sînt din Florești, Republica Moldova". Sînt mîndru că sînt născut aici. Sînt binecuvîntat cu părinții, care mi-au pus bazele fundamentale pentru spiritul ambițios. Parcursul profesional al unei persoane, în opinia mea, este format, în primul rînd, din genetică și din influența mediului. Ambiție fără muncă nu înseamnă nimic. Oricît de talentat ai fi, dacă nu muncești zi de zi, nu obții rezultate. Așadar, pentru această latură a caracterului, în primul rînd, le mulțumesc părinților.

În al doilea rînd, am avut, la universitate niște dascăli, pe care îi respect și cărora le sînt recunoscător pentru această investiție în mine, ei mi-au insuflat încrederea că pot, că voi reuși. În anul doi de facultate, am cîștigat un concurs și am plecat în Statele Unite ale Americii printr-un program de schimb de studenți. Acest fapt mi-a deschis calea spre o lume mai mare, spre viziuni mai largi și mi-am dat seama că, de fapt, Republica Moldova este o parte componentă a unor mecanisme globale.


Sîntem o țară mică, dar țările mici trebuie să ducă o diplomație și o politică externă, dar și internă inteligentă. Desigur că aceasta trebuie să fie bazată pe cunoștințe, pe pregătire, pe foarte multă muncă. Și aici cred că am avut binecuvîntarea de a avea nu doar dascăli buni, dar și o echipă bună, pe care am condus-o și am reușit împreună să avem mai multe realizări. Vorbesc despre echipa de la Ministerul de Externe, pe care o cunosc in corpore. Am parcurs fiecare etapă a treptelor de creștere profesională și cunosc toate problemele și provocările.

M-am convins că noi trebuie să investim în resursele umane. Mai mult ca atît, cînd eram ministru, am lansat ideea aceasta de a crea cadre profesioniste, inclusiv pentru a fi promovate în funcții internaționale în varii organisme internaționale pentru a obține beneficii pentru Republica Moldova. În prezent, avem reprezentanți la FAO – Agenția ONU pentru Alimentație, avem la OMC – Organizația Mondială a Comerțului. Datorită mie mai multe persoane din Republica Moldova s-au angajat, sînt tinere, dar cu potențial. Noi trebuie să menținem legătura cu ele, să le încurajăm și ulterior să beneficiem ca stat din experiența lor".

"Guvernanții nu conștientizează importanța valorificării potențialului moldovenilor de acasă, dar și din diaspora"

"Oamenii pleacă din mai multe motive: sărăcia, lipsa unui loc de muncă, a unui spațiu de trai. Dar eu cred că responsabilitatea trebuie să le revină guvernanților, or, în ziua de azi eu am mari dubii că se conștientizează importanța valorificării potențialului diasporei, al moldovenilor, care doresc să revină în Republica Moldova, să investească aici, dar care sînt descurajați de realitatea din țară: văd sărăcie, văd corupție. Iar la nivel de guvernare eu nu văd: unu – comunicare, doi – o strategie, o viziune cum să-i valorificăm și trei – acum, în fiecare zi, dialoghez cu diaspora Republicii Moldova peste hotare, nu doar din Canada, SUA, dar și din Europa și acești oameni se simt uitați, ei nu se simt conectați la Republica Moldova.

Cred că trebuie să fie o legătură mult mai complexă cu țara-Patrie, indiferent, dacă doresc să revină fizic în țară sau nu. Trebuie să-i motivăm nu doar cu salarii, dar și cu ambiția de a realiza proiecte în Moldova. Speranțele sînt mari, dar, din păcate, dezvoltarea Republicii Moldova este una dezastruoasă.

Eu vin în Moldova în fiecare an, îmi vizitez părinții, prietenii. Și văd că populația descrește tot mai mult. În prezent, 52 % din satele Republicii Moldova au o populație mai mică de 1500 de persoane. Eu nu văd la guvernanți o viziune privind reforma administrației publice locale. Oamenii sînt disperați, costurile au crescut la produsele agricole în ultimii 3 ani cu 62 %, pe cînd pensiile cresc cu 9-10 %. Dacă ne uităm la balanța comercială și la deficitul bugetar al Republicii Moldova azi, care anul trecut a fost de circa 115 miliarde de lei, anul acesta e mai mare cu 10 miliarde. Din păcate, economia Republicii Moldova este în regres, în descreștere și nu văd motive de bucurie în lipsa unei strategii și viziuni la nivel de guvern".

"Nu am mai văzut un nivel atît de slab de pregătire"

"Dacă mă întrebați, este guvernarea pregătită pentru adevăratele reforme, pregătită pentru a începe negocierile profesioniste cu Uniunea Europeană (UE) pentru a valorifica acest statut de țară-candidat, eu vă răspund că nu este. Guvernarea actuală nu este pregătită să negocieze, nu are profesioniști, nu are viziune.

Mă întreb, de ce Republica Moldova nu are un cadru și un plan de negocieri, un negociator-șef. Aud multe nume în spațiul public, dar acest lucru, de fapt, arată cît de slabă este abordarea. Nu există o abordare sistemică, nu este o disciplină de pregătire în acest sens la Guvern. De cînd lucrez, începînd cu 2004, și pînă în prezent, am văzut multe guvernări, dar un astfel de nivel slab de pregătire și de anticipare a lucrurilor nu am mai văzut. Trebuie să ai un plan înainte ca lucrurile să se întîmple. Guvernările vin și pleacă. Problema constă în faptul că se discreditează însăși ideea de integrare europeană".

"Guvernarea hiperbolizează lucrurile și asta demonstrează infantilismul ei politic"

"Atunci cînd guvernanții spun: gata, de mîine, încep negocierile, acest lucru este, în primul rînd, o hiperbolizare, în opinia mea, un element de infantilism politic și o manipulare a publicului. Nu poți manipula într-atît de mult opinia publică, pentru că eu totuși cred că au mai rămas profesioniști în Moldova, care conștientizează care este, de fapt, realitatea.

Vedem o tentativă de utilizare a dimensiunii externe pentru a prezenta argumente, precum că ceea ce a obținut Moldova ar fi realizările actualei guvernări. Nu, din păcate, nu este meritul ei, dar al Ucrainei, al partenerilor. Deja ce urmează va fi meritul nostru. Nivelul pregătirii guvernării începe în momentul deschiderii negocierilor și atunci cu adevărat vom vedea, dacă sîntem pregătiți sau nu. Ceea ce pot să spun cu certitudine este faptul că vom pierde la nivel economic, comercial atunci cînd vom deschide piața prea rapid, liberalizarea în masă este extrem de periculoasă. Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor avea mult de suferit. Care va fi impactul, dacă vom accepta totul fără a negocia nimic?

După ce Republica Moldova se integrează, devine partea a UE, noi trebuie să contribuim cu bugetul nostru, pe care nu-l avem la moment, avem deficit bugetar. Guvernarea manipulează, cînd spune că cei care nu sînt în favoarea urgentării procesului de integrare europeană, ar fi eurosceptici. Acest fapt dovedește slăbiciune și lipsă de siguranță. Eu cred că trebuie să fie o abordare incluzivă, că primul pas ar trebuie să fie consultarea asociațiilor de agricultori, ale oamenilor de afaceri, de bancheri, discuții cu medici, profesori, pensionari, cu reprezentanți din toate domeniile. Trebuie să evităm declarații și lozinci și să începem să muncim, dar, totodată, protejînd interesul nostru. Trebuie să ai conținut, reforme, or, există o discrepanță majoră între ceea ce se raportează și se prezintă pe plan extern în rapoarte cu ceea ce este în Republica Moldova înregistrat la nivel de reforme concrete".

"Trebuie să fie create grupuri de lucru nu doar pe hîrtie"

"În prezent, guvernanții nu conștientizează nevoia de a revizui angajamentele noastre în raport cu partenerii și de a vedea ce pierdem sau cîștigăm. Eu cred că un element esențial în acordurile, pe care Republica Moldova le încheie cu alte state este acel de paritate. Din păcate, avem un exemplu negativ în acest sens: între Moldova și Turcia există un Acord de Liber Schimb, în privința căruia și din partea mea, și din partea mai multor experți a fost în permanență accentuată ideea că este un document în defavoarea Republicii Moldova. Și asta în virtutea, în primul rînd, a numărului de articole pentru export, care sînt mult mai puține comparativ cu Turcia. Respectiv, apare un dezechilibru și o abordare preferențială, care, de fapt, contravine principiilor Organizației Mondiale a Comerțului.

În opinia mea, putem face o radiografie a tuturor acordurilor, să vedem regimul de export, regimul de import, taxele vamale (nomenclatorul vamal îl luăm de la vama, vedem că au scăzut și încasările la Vamă, care demonstrează că balanța comercială este negativă pentru noi, adică noi mai mult importăm decît exportăm) și putem valorifica diplomația economică, or, fiind la ministerul de Externe, eu am creat Direcția Diplomație Economică. Întreb, cîte reprezentanțe ale Ministerului Economiei din Republica Moldova, de exemplu, au fost deschise peste hotare de către actuala guvernare? Vă răspund - zero.

Eu cu echipa mea am planificat și am analizat, cel puțin, 42 de state, unde sunt ambasade ale Republicii Moldova (și nu doar), țări cu potențial economic comercial de investiții pentru a detașa profesioniști, funcționari din cadrul ministerului Economiei (desigur, după pregătirea la Institutul Diplomatic, pe care l-am creat la Ministerul de Extern) și să le oferim și rang diplomatic să aibă acel statut, acea mîndrie de reprezentare și să negocieze ei cu mediul de afaceri, cu instituțiile de stat, cu fondul de investiții. Dar pentru acest lucru trebuie să ai o viziune. Trebuie să fie create grupuri de lucru, dar nu doar pe hîrtie. Nu se face nimic și acest lucru mă deranjează ca cetățean. Încerc să-mi dau seama de ce este așa, probabil, din lipsă de competență".

"Mulți profesioniști sînt ignorați"

"Din păcate, nu doar cu mine, dar și cu mulți alți colegi profesioniști, care au lucrat în sistem în diferite domenii și care pot genera acea plusvaloare la nivel consultativ, nu sînt bineveniți și așteptați la o masă mai largă de discuții. Eu consider că este o eroare să nu cauți soluția optimă. Sau, pentru că actualii guvernanți nu au experiență în negocieri internaționale, aleg opțiuni din frică sau din incompetență sau pentru că cineva pur și simplu le spune că o opțiune este cea mai bună, avînd interesul său.

Așadar, sînt foarte multe întrebări, la care, din păcate, nu sînt răspunsuri. Și cei care au de pierdut sînt cetățenii. S-au făcut multe acțiuni mult prea tîrziu, iar unele nu s-au făcut deloc. Apare întrebarea, de ce? Nu se dorește, există la mijloc interese sau este incompetență? Aceste situații mă deranjează ca cetățean și ca membru al diasporei și al societății, care are niște speranțe. În loc să mergem spre mai bine, noi mergem spre mai rău. Dar eu consider că sîntem capabili de a schimba ceva, avem oameni, dar oamenii aceștia stau într-o parte pentru că nu sînt acceptați de către guvernare".

"Sarcina diplomaților este de a prezenta avantajele, pe care le oferă Republica Moldova"

"Eu consider că diplomația economică este pentru Republica Moldova extrem de importantă, deoarece aici poți cuantifica impactul activității tale. În prezent, importanța diplomației economice nu se conștientizează, lipsesc criterii clare de evaluare a performanțelor diplomaților, care au acest dosar de promovare a relațiilor comercial-economice.

Sarcina diplomaților este de a prezenta Republica Moldova, avantajele pe care le oferă ea din punct de vedere fiscal, investițional instituțional. Eu tot timpul am lucrat pe ideea că se dă un plan de acțiuni, se detașează persoane responsabile, se clarifică care sînt criteriile de evaluare a performanțelor, se fac verificări, după care se evaluează, dacă și-a făcut lucrul. Dacă nu – fii bun și pleacă și este numită o altă persoană. La minister, am creat Institutul Diplomatic cu scopul de a instrui, de a pregăti în permanență nu doar diplomații, dar toți funcționarii publici. Eu comunic cu ei și, din păcate, există o reticență de a se implica din cauza fricii de a fi catalogați oamenii cuiva.

Eu sînt cetățean al Republicii Moldova și îmi iubesc țara, dar mă întreb, ce acțiuni sînt întreprinse în prezent ca oamenii să nu mai plece peste hotare. La noi, dacă comparăm majorarea prețurilor la produsele alimentare, la gaze, la construcții, atunci acestea sînt cu mult mai mari decît în Ucraina, de exemplu. Avem aproape aceleași prețuri ca în România, țară, care se află în UE de mai mulți ani. Noi creștem roșii, dar nu le prelucrăm pe teritoriul Republicii Moldova și importăm pastă de tomate, care costă 48 de lei. Și la medicamente, avem niște prețuri foarte mari. În opinia mea, aceste lucruri dovedesc lacunele din activitatea Guvernului și haosul, care domină în prezent în țară.

Eu cred că noi trebuie să ne unim în jurul ideii nu de a lupta cu cineva, dar trebuie să ne consolidăm eforturile în jurul conceptului de a dezvolta statul. Nu poți la nesfîrșit arăta cu degetul spre alții ca fiind vinovați. Trebuie singuri să depunem efort pentru dezvoltarea țării și cred că avem un astfel de potențial, pe care trebuie să-l valorificăm. Dar nu să stăm mereu cu mîna întinsă după credite și împrumuturi. Trebuie să dezvoltăm economia din interiorul țării, pentru că, așa cum am spus, avem în acest sens și potențial uman".

"În cazul meu, este prematur de a vorbi despre ambiții politice în contextul electoral, care urmează"

"Despre procesele electorale din Republica Moldova pot spune că diversitatea în alegeri tot timpul este binevenită în cadrul unei concurențe loiale de opinii. Ideea unor alegeri nu este doar evaluarea unei persoane, dar este evaluarea unor planuri, a unor viziuni. De exemplu, dacă de mîine cineva devine președinte al Republicii Moldova, eu, ca cetățean, mă gîndesc ce așteptări voi avea de la această persoană, ce experiență are și cît de bine cunoaște țara, satele noastre. În unele state, se focusează mai mult nu pe componenta geopolitică, dar pe cea economică.

Am văzut multe guvernări, care au fost alese cu speranțe și lozinci mimate și după aceasta ne-am fript, vorba ceea. Eu urmăresc discuțiile publice pe acest subiect. Se simte necesitatea pentru o platformă nouă, o viziune nouă. Se simte o lipsă de consolidare în rîndul societății, există o divizare majoră. Și atunci apare întrebarea, cine generează această divizare: este creată natural sau în mod artificial, cu anumite interese politice? Dacă este ultima variantă, atunci cu ce scop?

Sper ca toți cei care vor candida să aibă intenții bune pentru Republica Moldova. Trebuie să fie luat în considerare un aspect foarte important: pot fi opinii diferite, dar pe subiecte importante pentru țară, cum ar fi: criza economică, depopularea, lipsa unor reforme viabile, trebuie să existe o concentrare pe o singură direcție. În cazul meu, este prematur de a vorbi despre anumite ambiții politice în contextul electoral, care urmează.

Eu permanent sînt în discuții cu cetățenii din Republica Moldova, cu asociații de business, cu profesori, cu doctori, cu multe persoane, care încă mai rămîn aici și au speranțe. Eu, cu experiența guvernamentală și cu experiența de 5 ani deja în business-ul internațional (apropo, aș vrea să văd alți funcționari sau politicieni, care după ce au finalizat un mandat politic, au început de la zero într-o altă țară și în timp de 5 ani să dezvolte ori o afacere, ori să cîștige banii pe experiența proprie, nu pe banii statului) consider că pot contribui în multe domenii pentru dezvoltarea țării mele. Țara rămîne ca o prioritate absolută pentru mine, indiferent unde mă aflu, tot timpul am optat pentru Republica Moldova".

33
2
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?