Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

The Washington Times este îngrijorat de soarta de mai departe a lui Plahotniuc

23 ian. 2020,, 15:24   Politică
3925 3

Vestea că oligarhul moldovean corupt și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc îi este interzisă intrarea în Statele Unite este cu siguranță un eveniment binevenit.

Mai mult decît atît, prin acest lucru a fost transmis un mesaj altor oligarhi care care nu respect legea. Însuși secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat public săptămîna trecută că „în calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au afectat grav independența instituțiilor democratice din Moldova”, scrie washingtontimes.com.

Evident, Pompeo a trebuit să intervină personal pentru a corecta greșelile ambasadorului american, Derek Hogan. La început, acesta a conlucrat îndeaproape cu Plahotniuc, apoi l-a ajutat pe oligarhul să se mute din Moldova în America. În plus, Washington este nemulțumit de Hogan pentru că nu a făcut destule pentru a ajuta forțele pro-occidentale în Moldova și, drept consecință, guvernul premierului moldovean Maia Sandu s-a prăbușit după votul de încredere acordat de parlament, transmite NOI.md cu referire la mybusiness.md.

Acum, viitorul Moldovei a devenit din nou incert după prăbușirea coaliției dintre pro-europeanul ACUM și a partidul Socialiștilor pro-rus, care a fost susținută de Washington și Bruxelles, precum și de Moscova. Așa cum s-a anunțat în septembrie anul trecut, în timpul negocierilor prelungite de creare a unei coaliții orientate spre reforme, Moldova la acel moment a devenit un exemplu rar al modului în care Statele Unite, Uniunea Europeană și Rusia au găsit în sfîrșit o modalitate de a lucra împreună și de a atinge un obiectiv comun în beneficiul oamenilor dintr-o republică din fosta Uniune Sovietică și, de asemenea, de a ajuta la scăderea tensiunii dintre Est și Vest.

Cu toate acestea, chiar și după destrămarea guvernului fostului premier Maia Sandu, Moldova se îndreaptă în continuare spre un viitor mai luminos - atît timp cît Vladimir Plahotniuc, după ce a fugit din țară, este îndepărtat de la putere și nu poate influența calea Republicii Moldova bazată pe reforme.


Plahotniuc, care este un fugar internațional, a ocupat funcția de președinte al Partidului Democrat din Moldova din 2010, iar în ultimul deceniu a jefuit cea mai săracă țară din Europa pentru a se îmbogăți. Așa cum a anunțat Freedom House în iulie trecut, „Moldova demult este numită un stat capturat, unde toate pîrghiile de controlul administrativ, financiar și media a societății aparțin unui singur lider autoritar”. Dat fiind faptul că în această toamnă în Moldova sînt planificate din nou alegeri în guvern și alegeri prezidențiale, Plahotniuc, care rămâne în libertate și este încurajat de unii să influențeze politica moldovenească din străinătate, poate duce la anularea progreselor reformelor realizate în țară.

Fostul prim-ministru Maia Sandu a rezumat opinia majorității moldovenilor, declarînd într-un interviu acordat ziarului Daily Beast că: „Oamenii vor ca Plahotniuc să plătească pentru toate abuzurile și crimele sale”.

Cînd Plahotniuc a părăsit țara după discuția cu ambasadorul Hogan, autoritățile au fost îngrijorate pe bună dreptate că susținătorii lui Plahotniuc în Statele Unite, cum ar fi fostul asistent al secretarului de stat din perioada lui Obama, Victoria Nuland, ar putea încerca să influențeze administrația

Trump pentru a-i oferi cunoscutului oligarh o protecție politică și posibilitatea revenirii sale ipotetice la putere în Moldova. Înainte ca Pompeo să emită interdicția de acordare a vizei lui Plahotniuc și familiei sale, cunoscutul oligarh ar fi angajat o firmă de avocatură să conducă procesul de acordare a azilului în Statele Unite. Potrivit Maiei Sandu și diverselor reportaje din mass-media, el s-a instalat inițial pe plajele însorite din Miami, după ce a fugit din Moldova.

Vicepreședintele parlamentului moldovean, Alexander Slusari, a anunțat că Plahotniuc a fost acuzat de „crearea unei grupări criminale, șantaj, fraudă și spălare de bani”. Conform Radio Europa Liberă, Rusia urmărește, de asemenea, urmărește arestarea oligarhului pentru trafic de droguri și infracțiuni financiare. Poate cele mai alarmante sînt acuzațiile făcute de Aaron Miller, autorul cărții „Moldova sub Plahotniuc: Criminalitate și corupție”, care a scris că oligarhul moldovean intimida martorii crimelor sale cu ajutorul „escadroanelor moarții” și a descris în detaliu „presupusul său rol în furtul a 1 miliard de dolari din băncile moldovenești”.

Mulți moldoveni își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că bogăția furată a lui Plahotniuc l-ar putea ajuta să evite justiția, dar se pare că posibilitățile sale se restrîng rapid. Blogul francez Mediapart a anunțat anterior că autoritățile americane investighează deja presupusa însușire a lui Plahotniuc a ajutorului din partea Fondului Monetar Internațional (FMI). Cu un nor negru atît de mare de presupuse activități infracționale care atîrnă deasupra capului lui Plahotniuc, nu este clar de ce oficialii de la Washington nu au urmat exemplului autorităților elvețiene, germane și române și nici nu au început investigații împotriva fostului lider al PDM.

După ce a părăsit Moldova, oligarhul criminal a putut călători fără restricții și evita arestarea printr-un al doilea pașaport eliberat pe numele lui Vladislav Vladimir Novak. Cu privire la ușurința cu care Plahotniuc a fugit din Moldova și a călătorit liber folosind a doua sa identitate, apărea mereu întrebarea dacă el a fost ajutat de la început de Statele Unite sau alte servicii de informații străine în timpul plecării sale în grabă?

Din fericire, administrația Trump a luat în cele din urmă decizia corectă, dar rămîne întrebarea, ce se va întîmpla în continuare cu infractorul fugar?
Washingtonul ar trebui să continue politica sa recentă de cooperare cu Uniunea Europeană și Rusia pe probleme cu privire la Moldova. Declarația lui Pompeo dă clar de înțeles noului procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, cu privire la necesitatea de a rămîne neclintit în continuarea investigării infracțiunilor care se presun că au fost comise de oligarh.

De prea mult timp Moldova a fost considerată un pion geopolitic la Washington, Bruxelles și Moscova, iar acest lucru a contribuit la faptul că PIB-ul pe cap de locuitor din țară este de 2850 de dolari SUA.

Casa Albă, care a cunoscut deja lovitura dureroasă a politicii ucrainene, afectînd situația politică internă din America, nu-i poate permite lui Plahotniuc să influențeze adoptarea deciziilor de politică externă a SUA prin susținătorii săi din administrațiile prezidențiale anterioare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?