Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sturza despre negocieri de aderare la UE: Nu se va întîmpla nimic la sfîrșitul săptămînii

12 dec. 2023,, 15:34   Politică
2629 1

Începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea să nu fie susținută la sfîrșitul săptămînii. Cel puțin așa afirmă fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. Declarațiile au fost făcute aseară la emisiunea „Новая неделя”. Sturza precizează că singura țară care se împotrivește este Ungaria.

„Nu se va întîmpla nimic joi și vineri, din păcate. Încercarea de a-l convinge pe Orban, sau mai exact conducerea Ungariei să își dea votul pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei nu a dat roade și cred că acest subiect nu va figura pe agenda zilei”.

Potrivit lui Sturza, recomandarea privind începerea procesului de negocieri nu va fi susținută de liderul ungar Victor Orban din principiu, transmite TV8.

„Aceasta nu este problema Republicii Moldova și nici a Ucrainei. Aceasta este de fapt problema personală a lui Orban, a Ungariei, cu Uniunea Europeană. Din contra, Republica Moldova, din informațiile pe care le dețin, în urma unor discuții cu reprezentanții Bruxellesului, a îndeplinit aproape toate condiționalitățile impuse de UE”.

Contrar celor spuse de fostul premier al Republicii Moldova, ieri G4Media a publicat un proiect de decizie a Consiliului European, potrivit căruia statele membre UE vor susține inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, chiar dacă Ungaria a confirmat că va vota împotriva Ucrainei. Eurodeputata Corina Crețu a comentat pentru informațiile apărute în presa română.


„Este un document foarte pozitiv la adresa RM. Cea mai mare incertitudine rămîne cea legată de poziția Ungariei, care a anunțat mai demult că se va opune deschiderii negocierilor cu Ucraina. Nu este o poziție finală. Se duc negocieri pentru a schimba poziția, măcar să se abțină ...ideea e să nu voteze împotrivă. După cum bine știți, Ucraina și Moldova sînt acum, datorită și eforturilor diplomatice ale celor două țări ale noastre în Parlamentul european, sînt luate la pachet”.

Din draftul documentului apărut ieri se înțelege că statele membre UE acceptă inițierea negocierilor deși avem restanțe la capitolul reforma justiției și lupta cu corupția.

3
7
1
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?