Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Studiu: Lipsă de transparență în procedura de vot la ultima ședință a Parlamentului

21 iun. 2022,, 11:45   Politică
2777 0

La ședința Parlamentului din 16 iunie curent și-au înregistrat prezența 97 de deputați, dar nu toți deputații au participat la lucrările ședinței. La procedura de vot au luat parte, pentru diferite proiecte, între 56 și 86 de deputați, se arată într-o analiză de monitorizare realizată e către Promo-LEX.

Proiectul ordinii de zi pentru următoarele două săptămîni a ședințelor plenare a fost întocmit și publicat pe pagina web oficială a instituției abia miercuri, 15 iunie curent. Asta, deși Regulamentul Parlamentului stipulează că acesta trebuie întocmit în prima jumătate a săptămînii premergătoare și publicat la începutul săptămînii de lucru, adică în ziua de luni, transmite agora.md.

Din cele 26 de proiecte incluse în ordinea de zi, pe 16 iunie 2022 au fost examinate opt: inclusiv cinci proiecte de legi (un proiect de lege a fost votat în prima lectură, iar patru – în lectură finală), două proiecte de hotărîri și o moțiune simplă.

„Moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, înaintată de opoziție a fost respinsă. În contextul discuțiilor și a votului asupra moțiunii simple, deputații BECS au părăsit sala de ședințe. Un deputat al acestei fracțiuni a blocat tribuna Parlamentului, încălcînd astfel Regulamentul Parlamentului”, scrie Promo-LEX.

Potrivit raportului, în cazul a 4 proiecte (50% din cele examinate) nu au fost respectate cerințele de transparență decizională, nefiind publicate pe pagina web a Parlamentului actele aferente acestora.


„În ziua votării nu era publicat Raportul comisiei permanente sesizate în fond pentru un proiect de hotărîre, un proiect examinat în I lectură și alte două în lectura a II. Totodată, pentru un proiect nu a fost publicată sinteza amendamentelor și versiunea redactată a textului legii, înainte de votarea în lectura a II-a”, se mai arată în comunicat.

Două dintre proiectele votate au înregistrat cele mai scurte termene de examinare în două lecturi – 24 și 29 de zile calendaristice.

„În aceste cazuri, a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 30 de zile după înregistrarea proiectului, conform prevederilor Regulamentului Parlamentului. În context, atragem atenția că, pe pagina web a Legislativului sunt peste 30 de proiecte, înregistrate de circa un an, cu statut încă de examinare. Autorii acestora sunt deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (63%), Fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (19%) și Fracțiunii Partidului Politic ȘOR (16%)”, se arată în raportul Promo-LEX.

Cea mai lungă dezbatere, de circa 3,5 ore, a fost asupra proiectului de hotărîre cu privire la Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2021. Cea mai scurtă dezbatere a fost de circa 2 minute.

În perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului ”Democrație, Transparență și Responsabilitate”, inițiată de Promo-LEX.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?