X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Stamate: ”Întrebați-o pe dna președinte de ce nu este funcțional Tribunalul Anticorupție”

9 feb. 14:00   Politică
3606 0

În cadrul unui interviu televizat, fosta președintă a Comisiei numiși și imunități, Olesea Stamate, a explicat care este motivul că Tribunalul Anticorupție, cerut de către Maia Sandu în martie 2023 nu este încă funcțional.

”Păi întrebați pe doamna președintă de ce nu e funcțională în trei luni. Noi în octombrie am primit opinia Comisiei de la Veneția pe primele modificări, adică pe primul proiect de lege și cred că modificările care le face în corespundere cu opinia Comisiei de la Veneția urmează să fie transmise repetat la Comisia de la Veneția. Dacă acest lucru se face atunci probabil nu știu dacă se reușește pentru plenara comisiei din martie, dar poate se aprobă legea și după care se trimite ulterior. Au fost cîteva excepții în cazul anumitor legi care a fost nevoie să fie adoptate rapid și atunci s-a cerut opinia post adoptare dar pe majoritatea legilor la care am cerut opinia Comisiei de la Veneția am cerut-o pînă la adoptare. Fiecare lege din pachetul de vetting a fost aprobată doar după două verificări la Comisiei de la Veneția. Legile din domeniu securității, nu sînt eu responsabilă, dar la fel au fost aprobate doar după avizul Comisiei de la Veneția și multe altele. Cele la care faceți referire sînt mai degrabă excepție”, a spus Stamate.

Totodată, aceasta a spus care va fi principala sferă de activitate a Tribunalului.

”Conform proiectului de lege votat în prima lectură, acesta urmează să aibă în competență dosarele de corupție care vin de la Procuratura anticorupție, proiectul de lege mai prevede și examinarea dosarelor de la ANI și încă cîteva care sînt semnificative, care nu vin în competența Procuraturii anticorupție. Deci în general dosarele de corupție, dar nu corupție unui polițist sau a unui medic de 100 de dolari. În primul rînd se va ocupa cu dosarele care sînt deja la moment. Judecătorii pentru această curte vor fi luați din rîndul judecătorilor și non-judecătorilor și este o practică foarte buă de acombina experiența a unui judecător și a unui non-judecător. Eu cred că ponderea judecătorilor în Curte trebuie să fie mai mare de 50%”, a spus Stamate.



0
3
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?