Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Stamate, despre președintele Comisiei Pre-Vetting: Chiar ne-am fript cu Herman ăsta

2 apr. 15:32   Politică
3203 1

Fostul președinte al Comisiei Juridice, numiri și imunități din Parlament, deputatul PAS, Olesea Stamate, confirmă, într-o înregistrare audio publicată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), problemele de integritate ale olandezului Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting.

„Noi tare nu am fost fericiți cu el, noi abia așteptăm să scăpăm de el”, „chiar ne-am fript cu Herman ăsta”, sînt doar cîteva dintre declarațiile Olesei Stamate făcute în timpul convorbirii telefonice cu autoarea investigației publicate în 25 martie, Cornelia Cozonac, transmite Noi.md cu referie la ziua.md.

„Chiar ne-am fript cu Herman ăsta. (…) Noi cu dînsul am avut mari probleme. El a fost omul în comisia asta care a frînat atît de mult lucrurile (…) Noi tare nu am fost fericiți cu el, noi abia așteptăm să scăpăm de el. (…) Dar acum… îți dai seama… voi o să scrieți cum știți mai bine… Investigațiile sînt investigații, dar îți dai seama că tot ce ține de vetting, pre-vetting nu e tocmai interesul nostru să arate prost. Și așa e foarte atacat exercițiul acesta. (…) Chiar ne-am fript cu Herman ăsta, a doua oară am încercat să fim mult mai atenți, am răscolit tot ce am putut răscoli. (…) Ei au fost selectați de partenerii de dezvoltare, ne-au fost transmiși mai mulți candidați, dintre care noi deja am selectat. Ceea ce am putut face e să dăm sfoară în țară la experți pe care îi cunoaștem din țările UE (…), alți experți cunoscuți ca să vedem, mai degrabă partea de performanță a lor, mai degrabă unde au lucrat ei mai înainte și ce păreri sînt despre ei, mai puțin partea financiară… Practic, mizezi pe aspectul că în țările de unde vin ei sînt totuși niște reguli care se respectă”, i-a spus Stamete Corneliei Cozonac.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) susține că a fost obligat să facă publică o înregistrare audio a unei convorbiri telefonice cu deputatul Olesea Stamate, după ce aceasta a negat furnizarea de comentarii în cadrul investigației publicate de portalul Anticoruptie.md.

La doar trei zile după publicarea anchetei intitulate „Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel”, Olesea Stamate a susținut că nu a avut nicio contribuție la investigație și că citatele atribuite ei au fost incorecte.


„Investigația, care a fost publicată pe 25 martie, a adus în discuție o serie de aspecte legate de activitatea lui Herman von Hebel, inclusiv presupusa sa incompatibilitate de funcții și pierderile financiare în urma reformei Grefei Curții Internaționale Penale. În încercarea de a clarifica aceste aspecte, autoarea investigației, Cornelia Cozonac, a contactat-o pe Olesea Stamate pentru a obține opinia sa. În timpul convorbirii telefonice înregistrate pe 21 martie, ex-președintele Comisiei juridice numiri și imunități, a recunoscut că au existat probleme cu von Hebel. Această declarație, care contravine negării ulterioare a deputatului, a fost prezentată de CIJM ca probă a faptului că aceasta a contribuit la investigație. În ciuda afirmațiilor sale ulterioare, Stamate a confirmat în conversație că au existat discuții despre activitatea lui von Hebel și despre modul în care acesta a influențat comisiile de vetting și pre-vetting. CIJM dă asigurări că nu a făcut și nu va face niciodată devieri de la principiile profesionale și va publica în continuare orice informație pe care o consideră relevantă și importantă pentru public”.

6
4
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?