X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Soția lui Dinu Plîngău, despre declarațiile lui Grosu: „Atitudine bolnăvicioasă față de cultură”

25 iul. 2022,, 18:37   Politică
4030 0

Soția lui Dinu Plîngău, Ruxanda Josan, califică declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, despre interpreți, drept rușinoase și insultătoare.

„Atîta timp cît un demnitar are o asemenea atitudine bolnăvicioasă față de cultură, artiștii noștri vor tot pleca departe sau vor muri în sărăci, cu capul pe pianul care, măcar el, nu i-a trădat niciodată”, a scris aceasta pe Facebook.

„Dle Igor Grosu, declarația dvs despre muzicieni cum că „o dată în an ai tras o cîntare și ți-ai luat de-o grijă” este o imensă insultă pentru toți artiștii și promovează o idee absolut falsă că aceștia o duc bine-mersi în țara asta.

Dar studiile muzicale generale de la 6 ani pînă la terminarea facultății le-ați calculat? Dar orele de specialitate (pian, vioară, contrabas, canto etc.) în fiecare zi din viață timp de minim 16 ani le-ați luat în calcul? Dvs ați făcut ceva în viața asta zilnic timp de 16 ani, doar ca să deveniți un pic mai bun ca ieri?? Dar la instrumente, partituri, drumuri, acordare, îngrijire, prezentare elementar v-ați gîndit? Dar la artiștii noștri extraordinari, precum soprana Valentina Naforniță, violonista Alexandra Conunova, pianista Maria Sumareva și mulți-mulți alții, care, în pofida tuturor acestor investiții, au găsit apreciere sustenabilă abia în afara țării?

V-ați gîndit o clipă la oamenii legendari ai culturii noastre care au murit în sărăcie (nici nu vreau să încep să scriu lista lor, că despre mulți nici nu s-a știut că au murit în foame și sărăcie lucie), pe care acest stat i-a lăsat de izbeliște?


Dar de artiștii sabotați în cel mai josnic mod, atît în domeniul public, cît și privat, pentru poziția lor civică în vremuri de răscruce, v-ați îngrijit vreodată? Dar celor care au plătit și cu prețul vieții, cum sînt Doina și Ion, tot le-ați spune „ei, ați tras o cîntare și v-ați luat de-o grijă”??

Mai trebuia să spuneți că artiștii nu achită impozite (un fals), și băteați toate recordurile ignoranței și impertinenței.

Este o mare rușine ca astfel de declarații să vină de la orice nivel, darămite de la nivelul unui ditamai președinte de Parlament.

Atîta timp cît un demnitar de stat de rangul Dvs are și promovează o asemenea atitudine bolnăvicioasă față de cultură, artiștii noștri vor tot pleca departe sau vor muri în sărăcie, cu capul pe pianul care, măcar el, nu i-a trădat niciodată”, este mesajul publicat de Ruxanda.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu și deputatul PAS, Radu Marian au efectuat o vizită în orașul Rezina, și localitățile Ignăței și Echimăuți, în cadrul campaniei PAS la raport. Speakerul a declarat în cadrul întîlnirii cu cetățenii că nu o să mai vadă „concerte la care vin cîntăreți și sînt plătiți cu 200 de mii de dolari”. Totodată, Grosu a menționat: „cînd am auzit de 200 de mii de dolari am zis: Doamne de ce nu m-a făcut mama cîntăreț și pe mine, o dată în an ai tras o cîntare și ți-ai luat de-o grijă”.

10
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?