Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sondaj: Patru partide ar intra în Parlament în cazul unor alegeri

28 sep. 2023,, 16:03   Politică
6229 1

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru partide, arată datele unui sondaj prezentat de compania de cercetare sociologică IMAS. Din totalul celor chestionați, 6,7% nu ar vota, iar 15,5% nu știu sau nu au răspuns.

Din respondenții deciși, 39,1% ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate, iar 30,1% ar vota cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Alți 9,5% din intervievați ar vota cu Partidul Politic Partidul Nostru, iar 5,3% – cu Partidul Politic Renaștere. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral de 5%, transmite IPN.

În așa situație, PAS se menține pe prima poziție, la o distanță consistentă față de BCS – 30,4% (din deciși) și 23,5% (din total). Și Partidul Politic Partidul Nostru cu o intenție care se confirmă deja de cîteva luni, odată cu campaniile derulate de Renato Usatîi. Dar vorbim și de o circulație a votanților rămași, cel puțin pe moment, fără opțiunea de a vota cu Partidul Șor. Cred că așa se explică și faptul că BCS nu mai continuă trendul descendent și primește și el o anumită porție de intenții de vot”, a declarat directorul general IMAS, Doru Petruți, într-o conferință de presă.

În cazul unor alegeri prezidențiale anticipate, în turul doi ar accede actuala președintă, Maia Sandu (27,8%), și fostul șef de stat, Igor Dodon (16%). Aceștia sînt urmați de către liderul PPPN, Renato Usatîi (6%), primarul Capitalei, Ion Ceban (6%), fostul premier Ion Chicu (5,9%), fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah (4,9%), și liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin (4,3%). Alți politicieni sînt sub pragul de 1%.

În ceea ce ține de relațiile externe, Doru Petruți a spus că nu sînt foarte mari schimbări, iar evoluțiile sînt lente. „Un pic ideea proeuropeană scade, unirea (cu România - n.r.) se menține pe acest tip de întrebare la 5%. 42% spun că și-ar dori mai degrabă o orientare echilibrată legată de politica vizavi de Rusia versus Occident”, a notat directorul IMAS.


Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, 54% din intervievați ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 29% ar vota contra, iar ceilalți nu ar participa, nu știu, nu au decis sau nu au răspuns.

Pentru aderarea la Uniunea Vamală ar vota 41%, iar 40% s-au pronunțat contra. Totodată, pentru unirea cu România 51 ar vota contra , iar 38% ar vota pentru .

Sondajul „Realitatea socio-politică și percepția mass media – septembrie 2023” a fost realizat la comanda companiei „Bright Communications” SRL (Grupul Realitatea). Datele au fost culese în perioada 2-24 septembrie 2023, pe un eșantion de 822 de respondenți. Marja de eroare a sondajului este de ±3,4%.

4
3
1
1
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?