Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Șefa statului, despre evaluarea judecătorilor: "Cred că într-un an, finalizăm acest proces"

18 mar. 11:52   Politică
2627 1

Președinta Maia Sandu a anunțat pentru astăzi o conferință de presă, subiectul de discuții al căreia este organizarea referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană (UE), în urma consultărilor cu mai multe grupuri de cetățeni și organizații, notează Noi.md.

În cadrul conferinței de presă, șefa statului a răspuns și la întrebarea privind reforma justiției din țara noastră și dacă unele evenimente, care se întîmplă în contextul evaluărilor procurorilor în cadrul Comisiei pre-Vetting, nu vor influența asupra procesului de integrare europeană.

"Reforma justiției este cea mai importantă în procesul de integrare europeană. Nu toată lumea din justiție este bucuroasă de acest proces de curățare în procesul de evaluarea externă extraordinară.

Trebuie eliminați oamenii toxici din sistem și promovați oamenii onești.

Mai durează această evaluare, dar totuși vedem că din sistem sînt eliminați sînt eliminați oamenii corupți. În următorul an, cred că vom finaliza acest proces.


Nu avem altă alternativă, noi învățăm, corectăm acolo unde este necesar și mergem înainte", a spus șefa statului.

Amintim că această Comisia Pre-Vetting a fost însărcinată să verifice integritatea judecătorilor și procurorilor ce aspiră la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Comisia, este un organ format din experți naționali și străini, ce nu fac parte din sistemul judiciar moldovenesc, și care analizează și stabilesc dacă candidații au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au adoptat sau nu acte arbitrare, dacă au admis conflicte de interese, dacă au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor.

3
0
0
0
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?