X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sandu la Summit-ul ONU: ”Moldova se confruntă în prezent cu o provocare suplimentară”

20 sep. 2022,, 09:12   Politică
3188 0

În Republica Moldova trebuie să fie recuperate pierderile din educație și reconstruit un sistem bazat pe lecțiile valoroase învățate din pandemie.

Piatra de temelie pentru succesul viitor este utilizarea pe deplin a resurselor on-line și îmbunătățirea interacțiunilor față în față între profesori și elevi. Cu acest mesaj a venit președintele Moldovei, Maia Sandu, în cadrul Summit-ul ONU „Transformarea educației”, desfășurat în New York, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Președinției.

Potrivit șefului statului, Moldova se confruntă în prezent cu o provocare suplimentară „În Moldova au venit sute de mii de refugiați, iar școlile noastre au primit mii de copii ucraineni, demonstrînd dedicația cetățenilor și profesorilor noștri”, a afirmat Maia Sandu.

Președintele a comunicat că nivelul de implicare a copiilor în procesul educațional joacă un rol esențial. „Implicarea copiilor în educație este mare, doar dacă educația reprezintă o dinamică socială puternică în țările noastre, doar dacă profesorii sînt modele centrale care pot să inspire și spre care copiii noștri pot să aspire. On-line, față în față sau ambele metode, formarea profesorilor și valorizarea socială a profesorilor sînt esențiale pentru succesul nostru colectiv”, a menționat ea.

La fel este importantă transformarea condițiilor profesorului, cum ar fi o mai bună formare a cadrelor didactice, cu accent pe formarea continuă, proceduri de selecție mai bune și recompense adecvate pentru munca lor. „Programul nostru de Educație Incluzivă 2022-2030 se va concentra pe o intervenție multidimensională, prin coordonarea serviciilor în domeniul educației, sănătății și cel social la toate nivelurile educației”, a spus Maia Sandu.

„O parte din misiunea noastră este, în opinia mea, să lăsăm copiilor noștri o lume mai solidară, o lume în care copiii noștri cooperează între ei, o lume în care profesorii noștri cooperează între ei, o lume în care diversitatea noastră este energia pentru pace, prosperitate, inovație și înțelegere, o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte”, a conchis președintele Republicii Moldova.

Summit-ul ONU „Transformarea educației” a fost organizat pe 19 septembrie, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?