Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

România și Polonia au reafirmat sprijinul deplin pentru Moldova

28 mar. 2023,, 21:45   Politică
2691 0

Klaus Iohannis și Mateusz Morawiecki reafirmă sprijinul deplin al României și Poloniei pentru Ucraina și Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis și premierul polonez Mateusz Morawiecki au convenit marți, la București, să intensifice sprijinul pentru Republica Moldova, în contextul vulnerabilității acestui stat partener din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, și au reafirmat că numai Ucraina poate decide “parametrii unor discuții de pace cu Moscova”.

Șeful statului l-a primit marți, la Palatul Cotroceni, pe șeful guvernului polonez, aflat la București pentru a participa alături de premierul Nicolae Ciucă la un forum economic România – Polonia și la cea de-a patra rundă de consultări interguvernamentale, ședință comună a celor două guverne încheiată cu adoptarea unei declarații comune și cu semnarea mai multor memorandumuri de înțelegere.

Într-o conferință de presă după întrevedere, Klaus Iohannis a declarat că cei doi lideri au agreat să intensifice susținerea pentru partenerii cei mai vulnerabili și cei mai afectați de conflict din regiune, în special Republica Moldova.

„În acest sens, am reiterat sprijinul nostru comun pentru avansarea parcursului european al Ucrainei și al Republicii Moldova, ca state candidate la Uniunea Europeană“, a spus Iohannis.


Șeful guvernului polonez s-a aflat la București pentru a participa alături de premierul Nicolae Ciucă la un forum economic România – Polonia și la cea de-a patra rundă de consultări interguvernamentale, ședință comună a celor două guverne încheiată cu adoptarea unei declarații comune și cu semnarea mai multor memorandumuri de înțelegere.

Iohannis și Morawiecki au reafirmat condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

„România și Polonia își vor menține fără echivoc susținerea pentru Ucraina, atît timp cît va fi necesar. După cum se cunoaște, de la începutul acestui război, România a fost în prima linie de acțiune pentru sprijinirea Ucrainei și a populației ucrainene”, a afirmat președintele român.

„Am reiterat împreună că numai Kievul poate decide parametrii unor discuții de pace cu Moscova. De aceea, am convenit împreună cu domnul Prim-ministru necesitatea consolidării coordonării bilaterale și în cadrul Uniunii Europene și al NATO pentru continuarea susținerii depline a Ucrainei“, a insistat Klaus Iohannis.

Pe agenda discuțiilor dintre cei doi s-a aflat situația de securitate din regiunea Mării Negre și de pe Flancul Estic, cu accent pe pentru implementarea deciziilor summitului NATO de la Madrid în ceea ce privește întărirea posturii aliate de descurajare și apărare de pe flancul estic, aderarea României la spațiul Schengen și sprijinul Poloniei în acest sens, și prioritățile României pentru summitul Inițiativei celor Trei Mări pe care președintele Iohannis îl va găzdui în luna septembrie.

2
0
0
0
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?