Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului s-ar putea întîlni la sediul OSCE

20 apr. 2023,, 16:00   Politică
2758 0

Autoritățile transnistrene propun organizarea participării reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului la reuniunile OSCE.

Despre acest lucru a declarat Ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, la întîlnirea de la Tiraspol cu Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE, Thomas Mayer-Harting, la care a participat și șeful Misiunii OSCE în Moldova, Kelly Keiderling.

Vitalii Ignatiev a solicitat meditația internațională, inclusiv prin intermediul OSCE, pentru normalizarea dialogului între Chișinău și Tiraspol. El și-a exprimat speranța că prin eforturi comune va fi posibilă scoaterea procesului de negocieri din stagnare și "întreprinderea anumitor pași în întîmpinarea intereselor oamenilor”.

În timpul discuției, el a oferit informații în legătură cu actele teroriste prevenite, dintre care unul a fost pregătit împotriva Delegației OSCE, afirmînd necesitatea de a "face totul pentru a preveni escaladarea tensiunii și destabilizarea situației de securitate".

Diplomații au făcut un schimb de opinii cu privire la inițiativele propuse de Transnistria și OSCE care ar contribui la avansarea în cadrul soluționării conflictului transnistrean. În special, a fost discutată propunerea Transnistriei privind posibilitatea organizării discursurilor reprezentanților politici din Chișinău și Tiraspol la sediul OSCE. Au fost examinate și perspectivele organizării mai multor evenimente în cadrul OSCE, inclusiv cele menționate de actualul președinte Buyar Osmani în timpul întîlnirii sale cu liderul autoproclamatei RMN Vadim Krasnoselski din 14 februarie anul curent.

În cadrul întâlnirii, Vitalii Ignatiev a subliniat că orice încercare de revizuire a mecanismelor existente de dialog în actualele condiții este periculoasă și contraproductivă.

"Sarcina noastră este să asigurăm pacea, securitatea și protecția oamenilor, astfel încît procesul de negocieri să nu fie ostaticul abordărilor subiective ale anumitor participanți. Credem că este greșit să creăm dificultăți sau să ignorăm mecanismele "ședințelor permanente ..." în formatul "5+2" cu referire la unele motive și circumstanțe. Credem că acest mecanism este foarte important și trebuie să funcționeze. Contactele și întîlnirile sînt întotdeauna mai bune decît lipsa lor", a declarat diplomatul într-un interviu acordat jurnaliștilor în urma discuției cu delegația OSCE.


1
0
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?