X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Reforma sistemului universitar, contestată de PSRM la Curtea Constituțională

12 aug. 2022,, 13:15   Politică
2706 0

Deputații PSRM au contestat astăzi la Curtea Constituțională decizia Guvernului cu privire la lichidarea universităților.

„Această reformă este lipsită de transparență”, a spus Vlad Batrîncea, secretar executiv al PSRM.

„Astăzi, am atacat la Curtea Constituțională așa-zisa reformă universitară, lipsită de transparență. Reforma nu a fost consultată cu mediul academic, cu mediul universitar. În realitate această reformă lovește în autonomia universitară. Ne-am adresat pentru anularea acestei reforme”, a declarat Vlad Batrîncea.

Menționăm că în urma unei decizii aprobate de Guvern în 13 iulie, Universitatea de Stat din Moldova a fost reorganizată prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institute din țară. Universitatea Agrară a fost absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice a fost reorganizată prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice. Iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a fost reorganizată prin absorbția Universității de Stat din Tiraspol. De asemenea, cele 18 Institute de Cercetare din Republica Moldova au fost trecute în subordinea USM, UTM și a Universității Pedagogice „Ion Creangă”.

Decizia cu privire la reorganizarea sistemului universitar a fost criticată dur de reprezentanții mediului academic, ai societății civile, precum și de înalți demintari de stat.


2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?