Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Promo-LEX: Deputații PAS și BCS care s-au luat la harță, trebuie sancționați

5 mar. 2023,, 14:30   Politică
3017 1

Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, trebuia să aplice sancțiuni deputaților implicați în altercațiile de la ședința plenară de joi, 2 martie, atunci cînd cei din PAS și BCS s-au luat la harță. Asta prevede și Regulamentul Parlamentului. La această concluzie a ajuns asociația Promo-LEX care a monitorizat ședințele plenare de joi și vineri, 2-3 martie curent, transmite realitatea.

„Pentru prima dată în această sesiune, plenul Parlamentului și-a exercitat funcția de control parlamentar. Totodată, contrar Regulamentului Legislativului, deputații s-au implicat în altercații. Tensiunile au început în momentul prezentării și votării proiectului privind implementarea considerentelor unor hotărîri ale Curții Constituționale (înlocuirea sintagmelor „limba de stat”/ „limba moldovenească” cu sintagma „limba romînă”), parlamentarii fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) blocînd tribuna centrală, în semn de protest… Încălcarea prevederilor Regulamentului atrage aplicarea sancțiunilor conform art. 133. Totuși, speakerul Parlamentului nu a aplicat și nu a propus aplicarea de sancțiuni. În acest sens, deputații sînt îndemnați să se abțină de la tulburarea ordinii și întreruperea lucrărilor Parlamentului, iar Președintele ședinței să asigure ordinea și respectarea Regulamentului”, anunță Promo-LEX.

În același document, Promo-LEX mai anunță că apreciază audierea, inclusiv în prezența și cu participarea reprezentanților autorităților publice vizate, a 5 rapoarte ale Curții de Conturi, dintre care 4 rapoarte anuale pentru anii 2020/2021, dar atrage atenția asupra necesității respectării termenelor legale în vederea audierii rapoartelor instituțiilor publice.

„Ordinea de zi a ședinței a fost modificată în proporție de 137,5 % și a inclus, în urma mai multor modificări operate, 26 de subiecte (21 proiecte și 5 rapoarte). În opinia Asociației Promo-LEX rulajul mare al modificării ordinii de zi influențează nefavorabil transparența și previzibilitatea procesului legislativ. 3 solicitări de amînare a proiectelor de pe ordinea de zi au parvenit, din partea comisiilor, pe 3 martie, contrar Regulamentului Parlamentului care prevede că modificarea şi completarea ordinii de zi poate avea loc numai la prima ședință plenară a săptămînii de lucru… Transparența decizională a fost afectată în proporție de 60%, mai exact în cazul a 12 proiecte, din totalul de 20 votate, inclusiv în privința unui proiect înregistrat de Guvern cu solicitarea de a fi examinat în mod prioritar. Transparența decizională a fost afectată prin nepublicarea a 10 rapoarte ale comisiilor permanente și a altor acte aferente proiectelor, precum și prin nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a 3 proiecte de legi”, se mai precizează în monitorizarea Promo-LEX.

Cu referire la proiectul de lege propus de Guvern (nr. 242/2022) cu scopul combaterii fenomenului depășirii limitei de viteză, Promo-LEX atrage atenția asupra modului vicios de propunere și acceptare a amendamentelor deputaților care nu corespund condițiilor ce au impus elaborarea proiectului actului normativ și finalitățile urmărite (amendament privind modificarea prevederilor contravenționale și penale care se referă la alegeri și publicitate politică).


Amintim că, în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului Promo-LEX „Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

2
1
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?