X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Promo-LEX a constatat mai multe nereguli la ultimele ședințe ale Parlamentului

16 iul. 2023,, 15:00   Politică
3495 0

Lipsa opoziției de la ședințele plenare afectează procesul legislativ și nu asigură o dezbatere autentică a subiectelor examinate, constată Asociația Promo-LEX.

În acest sens, experții recomandă Biroului permanent să propună organizarea ședințelor plenare dedicate proiectelor opoziției parlamentare, așa cum prevede Regulamentul, iar opoziției parlamentare să se abțină de la neparticiparea la întreaga ședință plenară sau chiar de la 2 ședințe consecutive, în special în contextul audierii unor rapoarte ale autorităților publice, transmite Noi.md cu referire la moldova1.md.

Promo-LEX a mai remarcat că raportul Comisiei Electorale Centrale pentru anul 2022 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2022 au fost audiate cu întîrziere, cu cel puțin o lună.

În cadrul ședințelor din 13-14 iulie, 3 proiecte de legi au fost examinate și votate la doar 2 zile de la înregistrare, neavînd regim de prioritate sau urgență.

„În opinia Promo-LEX votarea proiectelor în termene atît de scurte afectează transparența procesului decizional, dar și prezintă dubii asupra înțelegerii de către deputați a proiectelor propuse și acordării unui vot conștient”, precizează Promo-LEX.


Autorii noului raport al Promo - LEX mai spus că în ședințele din 13 și 14 iulie transparența decizională a fost afectată în proporție de 56%.

În contextul votării în prima lectură a proiectului de lege care prevede, între altele, restricționarea temporară a dreptului de a fi ales pentru reprezentanți ai unui partid declarat neconstituțional, Promo-LEX reiterează necesitatea respectării principiului proporționalității la stabilirea categoriilor de persoane cărora le-ar putea fi aplicată această restricție, așa cum a menționat într-o recentă declarație.

Asociația solicită, în continuare, organizarea unor dezbateri publice largi pe acest subiect, consultarea Comisiei de la Veneția și amintește, din nou, că modificarea legislației electorale înainte de alegeri nu este recomandată.

24
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?