AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 467 699  Au ieșit 382 518​  Au rămas 85 181     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 890
Criza energetică stiri: 717

Proiectul majorării compensațiilor la agentul termic va fi aprobat vineri de Parlament

19 ian. 11:45   Politică
1481 2

Proiectul privind majorarea compensațiilor pentru agentul termic va fi aprobat vineri, în prima lectură, de către Parlament. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

Potrivit deputatului, suma compensației maxime pentru agentul termic se majorează de la 450 la 815 lei. Banii necesari acestui suport acordat cetățenilor vor fi luați din bugetul de stat, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Potrivit datelor oficiale, peste 190 de mii de persoane din municipiile Chișinău și Bălți, branșate la sistemul centralizat de încălzire, vor beneficia de majorarea compensației la agentul termic. Reprezentanții guvernării spun că, de cele mai multe ori, persoanele conectate la sistemul centralizat de încălzire sunt cele mai vulnerabile, iar în eventualitatea în care va crește tariful pentru gazele naturale, vor fi majorate compensațiile și pentru consumatorii casnici.

„Majorarea compensației maxime pentru energia termică se va produce prin creșterea proporției tarifului compensat de la de la 67% la 80%. Dacă în varianta inițială la energia termică se compensa prima gigacalorie, acum volumul maxim compensat va fi extins pînă la 1,5 gigacalorii. Banii vin din bugetul de stat. Sunt încasări suplimentare la buget și considerăm că în această perioadă complicată trebuie direcționate spre susținerea populației”, a spus Dan Perciun.

De asemenea, vineri Parlamentul ar urma să simplifice procedura de acordare a ajutorului social. Potrivit inițiativei Guvernului, pentru perioada ianuarie-martie 2022 dispare obligativitatea efectuării anchetei sociale în cazul persoanelor cu venituri mici.


„Pentru această iarnă, pînă în luna martie, s-a decis ca ancheta socială să nu mai fie necesară în vederea accesării acestui mecanism. Rămîne doar verificarea venitului. Pentru o persoană singură pragul sub care cineva este eligibil este de 3100 de lei, pentru o familie din doi adulți este 5400 de lei”, a spus Dan Perciun.

Valoarea ajutorului social pentru perioada rece a anului este de 700 de lei lunar.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав