X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cenușă: Guvernul merge pe o funie subțire

19 ian. 2022,, 10:50   Politică
2748 0

Chiar dacă situația în jurul compensațiilor pare clară și e o mișcare într-o direcție corectă, rămîne deschisă întrebarea cu privire la măsurile pe care le întreprinde guvernul pentru a spori securitatea energetică. Declarația aparține analistului politic Dionis Cenușă.

Expertul afirmă că decizia de a majora compensațiile pentru agentul termic este salutabilă, cu toate acestea există o serie de probleme ce la fel necesită gestionare.

"Chiar și așa, aceste costuri pot însemna fie majorări de taxe/ taxe noi (foarte complicat în condițiile recuperării lente a economiei din cauza pandemiei și a turbulențelor pe piața energetică) sau tăierea din alte cheltuieli (investiții publice în drumuri etc.). În orice caz, guvernul merge pe o funie subțire și trebuie să mențină echilibrul, care este un risc asumat dat fiind convingerea în găsirea resurselor necesare pe exterior", a scris Cenușă pe rețelele de socializare.

Analistul mai spune că întrebarea cu privire la măsurile pe care le întreprinde guvernul pentru a spori securitatea energetică rămîne în continuarea deschisă. Este vorba despre un pachet de acțiuni concrete, cu mecanism de monitorizare și evaluare, criterii de performanță, instituții implicate și responsabile, și nu în ultimul rînd, cu sursa de finanțare a fiecărei acțiuni.

"Din octombrie 2021 se vehiculează despre necesitatea unui plan de acțiuni pentru securitatea energetică, inclusiv se cere ajutor de la UE. Fără a avea claritate despre necesitățile țării în domeniu nici actorii locali și nici cei externi nu vor putea face multe. Probabil, cea mai simplă soluție pentru guvernare ar fi să preia cap-coadă obiectivele setate de Comunitatea Energetică și așa să formuleze un plan de acțiuni actualizat și concret pentru consolidarea securității energetice. În realitate, nu trebuie inventată bicicleta", menționează Cenușă.


Portivit lui, guvernarea trebuie să fie precaută, căci opoziția de pe toate segmentele eșichierului s-a mobilizat și așteaptă apariția unor noi eșecuri sau erori.

"Sînt și plusuri și minusuri, iar guvernarea se pare că înțelege că opinia publică este obosită și derutată, deoarece lucrurile nu încă nu se îmbunătățesc, ci stagnează sau pe alocuri degradează (cu sau fără voia guvernării). Situația în jurul compensațiilor arată că guvernarea poate învața, inclusiv din propriile greșeli. Aceeași abordare trebuie replicată în alte domenii, dar cu un accent pe prevenire pentru a reduce costurile răspunsurilor la situații de criză sau pur și simplu în procesul de reforme structurale".

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?