Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Problema transnistreană și aderarea la UE? Ce spune Jānis Mažeiks

9 iun. 2023,, 13:30   Politică
3169 1

"Conflictul transnistrean va face ca aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) să fie mai complicat, însă R. Moldova are un punct de pornire bun, deoarece subiectul regiunii transnistrene face parte din integrarea europeană din punct de vedere practic". Declarația a fost făcută de Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Ambasadorul Jānis Mažeiks a ținut să menționeze că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma Acordului Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

"Vedem la modul practic că două treimi din exporturile transnistrene se duc spre piețele din țările UE, ceea ce deja înseamnă că se integrează mult spre UE. Dacă ne referim la următorii pași, unul ar ține de faptul că vor fi negocieri. Cînd acestea vor începe, probabil ca acolo vor fi unele elemente, care vor viza și regiunea transnistreană", a declarat șeful delegației UE la Chișinău.

Jānis Mažeiks a mai spus că negocierile de aderare la UE durează ani de zile, iar asta este o realitate a tuturor țărilor care își doresc să devină membre ale Uniunii Europene, transmite Noi.md cu referire la deschide.md.

Referitor la declarațiile unor oficiali precum că, mai întîi, la UE ar trebui să adere Albania și Macedonia de Nord, și după asta se va discuta despre aderarea R. Moldova și a Ucrainei, ambasadorul a spus că aceasta este frumusețea UE, și anume că este o Uniune a 27 de țări suverane și fiecare are opinia sa.


5
2
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?