X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Prima zi de muncă a secretarului de stat al Ministerului Energiei a început cu un... selfie

15 mar. 2023,, 14:08   Politică
4072 1

În cadrul ședinței din 15 martie, guvernul a aprobat numirea a trei secretari de stat la Ministerul Energiei: Constantin Borosan, Carolina Novac și Cristina Pereteatcu.

Ultima a comentat evenimentul pe pagina sa de Facebook, printr-o glumă.

Mai în glumă, mai în serios, și purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a comentat mesajul.


Totodată, și ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat pe 15 martie că va avea trei secretari de stat.

Este vorba despre Constantin Borosan, care a gestionat între octombrie 2021 până în prezent componenta energetică de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din funcția similară de secretar de stat. El urmează să fie responsabil de piața de gaze și cea de energie electrică, scrie Noi.md cu referire la newsmaker.md.

Carolina Novac, fosta consilieră a primului-ministru din ultimul an, va fi secretarul de stat responsabil de decarbonizare (ce include promovarea energiei regenerabile și a eficienței energetice). Carolina Novac a activat în instituții de profil energetic din Belgia și Marea Britanie.

Atât Constantin Borosan, cât și Carolina Novac au fost implicați în gestionarea crizei energetice din ultimul an.

Iar al treilea secretar de stat la Ministerul Energiei a fost numită Cristina Pereteatcu, ea urmând să fie responsabilă de relațiile internaționale și digitalizare. Cristina Peteteatcu are o bogată experiență în promovarea drepturilor omului, activând un timp la Berlin. Are studii în limbi străine, studii juridice și management.

Amintim că, o dată cu numirea noului Guvern, în frunte cu Dorin Recean, din ministerul Infrastructurii au fost create două ministere: Ministerul Energiei și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Ministerul Energiei a preluat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul securitate și eficiență energetică, devenind succesor de drepturi și obligații conexe.

Printre prioritățile Ministerului Energiei pe termen mediu se numără prevenirea și atenuarea potențialelor crize energetice, prin asigurarea achiziției și a stocurilor strategice de gaze naturale și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică.

De asemenea, se urmărește creșterea securității energetice prin întărirea sistemului electroenergetic și a gradului de interconectare cu România, crearea Fondului pentru eficiență energetică, dar și facilitarea investițiilor în tehnologii de stocare a energiei și în unități de echilibrare.

O prioritate rămâne dezvoltarea pieței concurențiale de energie electrică și pregătirea integrării pe piața internă a Uniunii Europene.

Ministerul va avea 60 de angajați în 7 direcții și 6 servicii, iar cei trei secretari de stat vor fi responsabili de securitatea energetică, energia sustenabilă, planificarea strategică, digitalizarea și tranziția energetică. În același timp, secretarul general al ministerului va gestiona relația cu funcționarii publici.

1
3
0
2
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?