Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4057

Rezervoarele cu păcură sînt supraîncărcate. Care este riscul

25 mar. 13:29   Capitala
2994 0

Rezervoarele SA „Termoelectrica”, în care este depozitată păcura Agenției Rezerve de Stat, sînt supraîncărcate, depășind cu 10% capacitatea acestora.

În acest sens, Ministerul Energiei anunță că există riscul ca rezervoarele să se defecteze, ceea ce va duce la pierderea întregii cantități de păcură din rezerva de stat, transmite Noi.md. cu referire la deschide.md.

Potrivit autorităților, în temeiul Contractului nr. 0305/19 din 31 decembrie 2022, Termoelectrica a recepționat pentru depozitare păcura destinată rezervelor de stat. Totuși, din cauză că două dintre cele patru rezervoare întreprinderii nu sînt funcționale, păcura a fost depozitată în întregime în doar două rezervoare, depășind astfel cu 10% capacitatea acestora.

„Această situație pune în pericol buna funcționare a rezervoarelor, iar în eventualitatea unei defecțiuni, există posibilitatea ca întreaga cantitate de păcură din rezerva de stat să fie pierdută, implicînd atît riscuri de poluare a mediului, cît și pierderi financiare semnificative”, precizează Ministerul Energiei.

În acest context, în urma ședinței de lucru din 11 martie curent, prim-ministrul Dorin Recean a dispus arderea a 5 mii de tone de păcură din rezervele de stat.


„Arderea păcurii din rezervele de stat va permite evitarea unei eventuale avarieri a rezervorului și va asigura integritatea cantității de păcură rămase în stocurile rezervelor de stat”, susțin autoritățile.

Astfel, Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne urmează să elibereze în regim de urgență din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, către Termoelectrica cantitatea de 5 000 tone de păcură. Aceasta va fi utilizată pentru producerea agentului termic și a energiei electrice.

„Prin arderea păcurii eliberate, se va asigura securitatea industrială și de mediu, inclusiv se va garanta securitatea întregului volum de păcură din rezerva de stat”, au conchis reprezentanții Ministerului Energiei.

Ulterior, la ajustarea/actualizarea tarifelor pentru anul 2024, Agenția Națională de Reglementare în Energetică va lua în calcul contravaloarea combustibilului utilizat.

De menționat că autoritățile anunțau anterior că în această iarnă Termoelectrica nu va folosi păcura, și asta pentru că malul drept al R.Moldova este asigurat cu întreg volum de gaze naturale.

2
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?