X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Evoluția producției de energie din surse regenerabile în Republica Moldova

16 feb. 17:00   Economie
2093 0

Republica Moldova a înregistrat, în ultimii ani, creșteri semnificative a interesului pentru energia regenerabilă, în special pentru mecanismul de contorizare netă.

Acest mecanism de sprijin are în vizor consumatorul final, care deține o centrală electrică cu o putere instalată de până la 200 kW și care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul uz, având dreptul să livreze surplusul de energie în rețeaua electrică.

Conform datelor disponibile ale Centrului Național pentru Energie Durabilă, prezentate periodic de către furnizorii de energie electrică, capacitățile instalate de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice fotovoltaice în baza mecanismului de contorizare netă au înregistrat o creștere considerabilă în ultimii ani.

Astfel, în ianuarie 2024, numărul total de beneficiari de Contorizare Netă în Republica Moldova, conform datelor deținute de Centru, constituia 5051 de beneficiari, cu o putere totală instalată de 115,3 MW. Comparativ cu anul 2018, când erau înregistrați primii beneficiari de contorizare netă, numărul acestora era de 57 de beneficiari cu o putere totală instalată de 0,5 MW. Față de anul precedent, anul 2022, când se înregistrau 1885 de beneficiari, cu o putere totală instalată de 33,4 MW, anul 2023 a atestat triplarea numărului acestora, iar la puterea totală instalată majorarea de 4 ori a acesteia. În rezultat, în ultimii 4 ani, numărul beneficiarilor de contorizare netă a crescut de circa 40 de ori, iar puterea totală instalată de circa 80 de ori.

În lunile ianuarie-decembrie 2023, au fost înregistrați 3166 beneficiari noi ai mecanismului de sprijin contorizare netă, cu o capacitate cumulativă de 81,8 MW. Din numărul beneficiarilor, înregistrați pe parcursul anului 2023, 2340 sunt persoane fizice, circa 74 % și 826 – persoane juridice, circa 26 %.


Conform analizei de oficiu efectuate, puterea medie instalată a beneficiarului de Contorizare Netă în sectorul rezidențial depășește necesitățile reale de compensare a consumului. Astfel, doar pe parcursul anului 2023, puterea medie instalată a crescut de la 8,58 kW la sfârșitul anului 2022 până la 9,31 kW, în decembrie 2023.

Acest lucru, numit supradimensionarea instalațiilor fotovoltaice, practic și a demonstrat necesitatea includerii unui nou mecanism de sprijin - Facturare netă, pentru a descuraja acest fenomen, al supradimensionării și pentru a oferi oportunități egale pentru cât mai mulți consumatori de energie.

Mecanismul de contorizare netă, substituit cu cel de facturare netă

Menționăm că solicitanții de a beneficia de mecanismul de sprijin contorizare netă au putut să o facă până la 31 decembrie 2023. Facilitățile mecanismului pentru acești beneficiari sunt valabile până în 31 decembrie 2027, în urma modificărilor recente la Legea nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Pentru noii beneficiari, mecanismul de contorizare netă a fost înlocuit cu mecanismul de facturare netă, începând cu 1 ianuarie 2024. Acest nou mecanism continuă să încurajeze producția și consumul local de energie din surse regenerabile, oferind prosumatorilor de energie electrică din surse regenerabile (consumator final care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum și care poate stoca sau comercializa energia electrică din surse regenerabile produsă, cu condiția că, în cazul unui prosumator noncasnic de energie electrică din surse regenerabile, aceste activități nu constituie activitatea sa comercială sau profesională de bază) posibilitatea de a gestiona surplusul de energie și de a-și compensa consumul de energie electrică într-un mod sustenabil.

În esență, acest mecanism permite prosumatorilor să genereze energie electrică din surse regenerabile și să consume energia produsă direct în propria locuință sau afacere. Surplusul de energie este transferat în rețeaua electrică, fiind înregistrat ca un credit monetar în contul prosumatorului. Soldul monetar, rezultat din diferența între energia electrică livrată în rețea și cea consumată este gestionat lunar sau anual. Acest sold permite prosumatorilor să își utilizeze creditul pentru a compensa facturile ulterioare pentru energia procurată din rețea sau pentru a solicita plata în numerar a soldului pozitiv.

2
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?