Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Moldova este printre fruntașii dezvoltării energiei electrice regenerabile

20 feb. 18:45   Economie
1813 0

Puterea instalată a centralelor electrice care produc energie din surse regenerabile s-a dublat în anul 2023 și constituie la moment circa 343 MW în Moldova

Puterea instalată totală a centralelor regenerabile depășește capacitățile centralelor pe combustibil fosil.
CET 2 Termoelectrica 258 MW
Un bloc energetic MGRES - 200 MW
CET 1 Termoelectrica - 66 MW
CET Nord Bălți - 37 MW
Centralele pe regenerabile au produs anul trecut peste 700 000 MWh, sau 16,8% din consumul final de energie în 2023, aproape 4,2 mil. kWh. Aceasta înseamnă că a șasea parte din energia electrică consumată în țară provine din surse regenerabile de energie! A se face diferența cu ponderea „energiei regenerabile” care la nivel de țară are o valoare de circa 25%.
Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Energiei Constantin Borosan, Republica Moldova este printre fruntașii (front-runners) dezvoltării energiei electrice regenerabile și avem cel mai mare ritm de creștere a capacităților noi instalate: 120 MW la sfîrșitul anului 2021, 172 MW in 2022 și acum 343 MW la sfîrșit de 2023.
“Pentru a facilita dezvoltarea surselor de energie electrică regenerabilă, în baza unui studiu de sistem detaliat, am promovat creșterea de 6 ori (de la 20 MW la 120 MW) a cotelor de capacitate pentru instalații solare fotovoltaice montate pe terenurile agricole, a fost majorată de 3 ori (de la 5% la 15%) limita de capacitate pentru mecanismul contorizării și a fost simplificată procedura de racordare la rețea a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile instalate la consumatorii casnici”, spune Constantin Borosan.
În sistemul electro-energetic pot fi integrate mai multe capacități de generare a energiei electrice regenerabile, dar pentru aceasta este nevoie de a consuma mai multă energie electrică - să „electrificăm consumul de energie”. De exemplu în loc de încălzirea cu gaze naturale să ne încălzim cu energie electrică (pompe de căldură / aparate de aer condiționat), în loc de transport cu motorină să trecem la transport electric (transport public și privat electric).
Putem crește imediat absorbția capacităților regenerabile noi în sistemul electro-energetic și fără investiții majore! Dar pentru aceasta este nevoie stringent să consumăm energia noaptea!
2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?